XP-virksomheder inviterer hackere inden for

Microsoft lukkede for sikkerhedsopdateringer til Windows XP den 8. april 2014. Fortsætter din virksomhed med Windows XP uden en plan B, kan det have alvorlige konsekvenser.
Malene Amini

Malene Amini

1. maj 2014

Lukningen af support til Windows XP har afstedkommet både rynkede pander og diskussioner, navnlig fordi mange virksomheder, store som små, fortsat bruger det populære styresystem. Fakta er, at der ikke kommer flere sikkerhedsopdateringer til Windows XP. Men hvor alvorligt er det? Og bør man være bekymret, hvis man er XP-bruger?

Den nye situation betyder helt enkelt, at Microsoft ikke længere vil lukke sikkerhedshuller, der opdages i XP-systemet, og at brugerne derfor bliver meget sårbare over for sikkerhedsbrud og virusangreb. En undersøgelse, som sikkerhedsfirmaet Spamfighter har gennemført, har vist, at 65 % ud af 1700 adspurgte XP-brugere ikke har tænkt sig at gøre noget ved problemet og vil forsætte med at bruge deres XP-maskiner, som om intet var hændt.

Hvad sker der?
Fremadrettet kan du ikke længere få teknisk support til det 13 år gamle styresystem. Dette omfatter også de automatiske opdateringer, som er med til at beskytte din computer mod virus og hacking. Når den tekniske support lukkes, fjerner Microsoft samtidig muligheden for at downloade sikkerhedsprogrammet Microsoft Security Essentials. Nuværende brugere af Microsoft Security Essentials vil i en begrænset periode modtage opdateringer af anti-malware. Men dette alene er ikke en garanti for, at computeren er tilstrækkelig beskyttet, da sikkerhedsopdateringerne ikke længere udgives.

Hvis man alligevel fortsætter med at køre Windows XP − som overraskende mange gør, nemlig hver fjerde computer på verdensplan – kan man forvente, at computeren pludselig er ekstra sårbar og et potentielt offer for vira og andre sikkerhedsbrud. Man skal også være klar over, at der vil blive flere og flere apps og enheder, der ikke længere fungerer med Windows XP.

Herhjemme bruger ca. 5 % stadig Windows XP iflg. Danske Medier Research. Det svarer til ca. 200.000 brugere, som er at finde på både store og små arbejdspladser.
Hvad kan du gøre?

Har du her på falderebet indset, at der er pc’er i din virksomhed, der stadig kører på Windows XP, eller har du valgt at vende det blinde øje til indtil nu, så har du følgende muligheder:

  • Supportaftale: Mindre virksomheder kan benytte sig af løsninger fra Microsoft-partnere som eksempelvis Kaspersky Lab og Bitdefender, der iflg. computerworld.dk fornyligt har udtalt, at de vil levere anti-malwareløsninger i minimum to år endnu. Kun store virksomheder kan lave en direkte aftale med Microsoft, hvor det vil være muligt at tilkøbe en supportaftale, der sikrer, at du fortsat kan få support fra Microsoft. Det er dog en meget dyr løsning, da det vil koste omkring 1200 kr. pr. maskine, der skal supporteres. Det er mere end dobbelt så dyrt som en licens til Microsofts nyeste styresystem – Windows 8.

  • Opgrader: Virksomheden kan opgradere til Microsofts nye styresystem, Windows 8. Det er dog meget få ældre computere, der kan køre dette system. Har virksomheden ældre pc’er kan man downloade en Opgraderingsassistent fra Microsoft, for at se om computeren opfylder systemkravene til Windows 8 eller Windows 8.1, som er den nyeste version.

  • Midlertidig løsning: Kan I ikke køre Windows 8, har I mulighed for at installere Windows 7. Her skal man dog være opmærksom på, at supportaftalen til Windows 7 udløber i 2020. Man vil derfor stå over for samme problem igen om 6 år.