Sæt sikkerhed på dagsordenen i 2016

It-kriminalitet er steget med 77 % det seneste år, og hackerangreb mod både stater og virksomheder bliver konstant mere avancerede. Samtidig mener 79 % af de sikkerhedsansvarlige, at den største trussel skal findes i brugerne selv. Truslen mod it-sikkerheden er stor, og vi må forberede os på en usikker it-fremtid. Har du sat fokus på din virksomheds it-sikkerhed?
Malene Amini

Malene Amini

16. september 2016

Næsten dagligt kommer der nye historier frem om, at private og offentlige organisationer har været udsat for malware-angreb fra cyberkriminelle. Senest har en række kommuner åbent fortalt, hvordan deres systemer er blevet inficeret med såkaldt ransomware, hvor bagmændene krypterer filer og forlanger løsepenge for at dekryptere filerne igen. Altså ren afpresning. It-angreb i dag er varierende i omfang, effekt og fremgangsmåde, men alle er meget målrettede.

Stigningen i sager om databedrageri, som i politiets statistik dækker over it- og internetkriminalitet, betyder, at Rigspolitiet har besluttet at oprette et nationalt center, der skal bekæmpe og forebygge cyberkriminalitet. Alvoren understreger, at ingen virksomhed kan se sig fri for hverken spammails, hacking eller potentiel industrispionage via nettet. Tager du it-sikkerhed alvorligt?

Angreb på systemet

Én type angreb er de såkaldte DDoS (Distributed Denial of Service), som er et overbelastningsangreb, hvor afsenderen oversvømmer modtagerens systemer med forespørgsler, så de bukker under og går ned. DDoS-angreb kan være farlige, da flere og flere virksomheder i dag bygger enten helt eller delvist på internet-baserede forretningsmodeller eller er afhængige af, at systemerne er oppe at køre uden afbrydelser. Forretningen kan altså risikere at gå fuldstændig i stå, hvis bagmændene eksempelvis lykkes med at lægge virksomhedens hjemmeside ned. Mange tænker måske, at de ikke er i risiko for at blive ramt, men et angreb på Zoologisk Haves hjemmeside viser, at alle kan blive ramt. Er din hjemmeside beskyttet mod DDoS-angreb?

Truslen kan sidde ved siden af dig

En helt anden måde at blive ramt foregår på kontoret. Den kraftige udvikling i forbrugerelektronik betyder nemlig, at medarbejderne tager private gadgets og vaner med på arbejde. Det udfordrer it-sikkerheden, og selvom I måske ikke er klar over det, er medarbejderne i din virksomhed garanteret brudt igennem den digitale sikkerhedsmur. Har du lavet en beredskabsplan, hvis din virksomhed bliver ramt af en intetanende bruger?

Er du også overvældet?

Man støder på nye og indviklede sikkerheds- og trusselsudtryk overalt på sin vej. Virus. Malware. Ransomware. Firewall. Phising. Botnet. Zero Day Exploit. Social Engineering.

En besked fra it-afdelingen kan derfor også fremstå kryptisk. Hvis du forstår, hvad der menes med de forskellige udtryk og termer, vil du være bedre i stand til at hjælpe sikkerheden på vej. En god sikkerhed er for mange virksomheder fuldstændig afgørende for at kunne drive en god og tryg virksomhed.