Sådan afslører du en phishing-mail

Har du modtaget mails, hvor din bank beder dig om at bekræfte dine bankkontonumre, NemID beder dig uploade et billede af dit nøglekort, eller Visa beder dig genindsende kreditkortoplysninger, efter dit kort tilsyneladende er blevet forsøgt misbrugt? Så har du været udsat for phishing-mails. Du er måske allerede opmærksom på dem og ved, at de forsøger at narre dig til at udlevere personlige oplysninger. Men for en sikkerheds skyld vil vi lige genopfriske, hvordan du afslører en phishing-mail. Better safe than sorry.
Malene Amini

Malene Amini

3. juli 2015

Hvad er en phishing-mail helt præcist?

En phishing-mail er et forsøg på at narre fortrolig information ud af modtageren. De kommer i mange forskellige forklædninger som fx SKAT eller din bank, hvor mailen lander i din indbakke og beder dig om dine personlige oplysninger som cpr- eller dankortnummer. De oplysninger kan bagmanden efterfølgende bruge til at hæve penge på din bankkonto, lave identitetstyveri og andre kriminelle aktiviteter.

7 gode råd mod phishing-mails

Stort set alle vil på et givent tidspunkt opleve at modtage en phishing-mail, nogen oftere end andre. Når det sker, er der en række forholdsregler, man kan tage for ikke at gå i fælden – eller bide på krogen om man vil:

1. Tjek afsenderen:
Er det en troværdig afsender? Hvis din bank fx sender mails med en Gmail-afsenderadresse, så er der højst sandsynligt tale om en phishing-mail. Andre afsendere er dog mere udspekulerede og bruger mailadresser, der til forveksling ligner den ægte vare. Husk at vær ekstra opmærksom på ordet efter @ og selve top-level domænet (.com, .dk, .nu etc.). Det er ofte her man kan finde fejlen, der betyder noget. En mail, der hedder nordea@jppl.dk, er altså ikke fra nordea.dk

2. Stavefejl, dårligt sprog og mangel på bogstaverne æ, ø og å:
Mange phishing-mails stammer fra udlandet, er ofte dårligt skrevet og kan være oversat til dansk af et dårligt oversættelsesprogram. Hvis de er på dansk, er sproget tit dårligt og bogstaverne æ, ø og å kan mangle.

3. Du bliver bedt om at afgive personlige oplysninger:
Oprigtige organisationer vil ikke bede om dine personlige oplysninger som kreditkortoplysninger, cpr-nummer, kodeord og NemID-nøgler i en mail.

4. Mailen indeholder ikke dit fulde navn:

Hvis mailen indledes med ’Kære kunde’, starten på din mailadresse eller anden upersonlig kontaktform, så er det som regel en phishing-mail. Nogle avancerede phishing-mails kender dog til dit fornavn eller dit navn fra din mail; så det er ikke en garanti længere. De fleste oprigtige virksomheder, du har været i kontakt med, kender allerede dit fulde navn og vil derfor som oftest bruge det.

5. Du opfordres til at følge et link:

Tjek linket ved at holde musen over det uden at klikke på det. Viser det sig, at linket fører til en ukendt side, så lad være med at klikke. Tast evt. selv linket, der står i mailen, ind i din browser manuelt. Er du i tvivl så tjek fx bankens hjemmeside for advarsler. Du kan også kontakte det firma, som mailen giver sig ud for at komme fra, for at verificere ægtheden.

Ofte prøver phishing-mails at skræmme dig til at handle hurtigt, hvis ikke du vil risikere fx at gå glip af en stor sum penge, eller risikere at din konto, bankkonto eller dit NemID bliver lukket – så hold hovedet koldt
6. Hold hovedet koldt:
Ofte prøver phishing-mails at skræmme dig til at handle hurtigt, hvis ikke du vil risikere fx at gå glip af en stor sum penge, eller risikere at din konto, bankkonto eller dit NemID bliver lukket – så hold hovedet koldt. Enhver form for trussel er et stærkt tegn på en phishing-mail – tænk over hvor tit du ellers har modtaget truende eller passivt-aggressiv kommunikation fra virksomheder, hvor du er kunde.

7. Er du i tvivl? Så slet den:
Hvis du er i tvivl om, der er tale om en ægte eller falsk mail, så slet mailen eller kontakt afsenderen pr. telefon. Hvis det var noget vigtigt, – og ikke en phishing-mail – så vil du med stor sandsynlighed blive kontaktet af afsenderen igen.

Som så meget andet når det kommer til internettet, så er det bedste forsvar sund fornuft. Dog skal man inden for dette område være mere end almindeligt opmærksom. Vi har nu klædt dig lidt bedre på, så du ikke bliver snøret.