Hvornår har du sidst testet din it-sikkerhed?

Er din virksomhed blevet hacket for nylig? Måske ved I det ikke selv. Mange virksomheder bliver udsat for it-kriminalitet uden selv at være klar over det. Derfor er der flere og flere virksomheder, der får hackere til at trykteste deres it-sikkerhed. Der findes forskellige metoder, så man kan sikre sig, at alle vinkler på it-sikkerheden bliver testet. Mød White-Hat hackeren Dion Jensen fra TDC, der er ekspert i at trænge igennem usikre sikkerhedsløsninger.
Malene Amini

Malene Amini

3. juli 2015

Dion Jensen er Security Solution Architect hos TDC, og hans daglige arbejde er blandt andet at forsøge at hacke sig igennem avancerede sikkerhedsløsninger. Og så bliver han oven i købet betalt af kunderne for at gøre det. Efterspørgslen på denne service er i øjeblikket så stor, at der sidder flere såkaldte White Hat-hackere hos TDC, som blandt andet forsøger at hacke sig ind i kundernes it-systemer. I modsætning til en Black Hat hacker, udfører White Hat hackere deres arbejde i den gode sags tjeneste.

Hvilke kunder bestiller typisk en test?
Man kan ikke branchebestemme de kunder, der ønsker en test. Ligesom der findes mange former for trusler, så findes der også forskellige niveauer af risici for forskellige virksomheder. Det kan være meget videnstunge firmaer, der vil lide store tab, hvis deres data bliver stjålet eller ikke er tilgængelige, men det kan også være e-handelsvirksomheder, der har behov for konstant at være online.

For en produktionsvirksomhed kan det koste et flercifret millionbeløb, hvis systemet er nede, og maskinerne skal holde stille. På den anden side kan et ændret tal i et forskningsresultat betyde, at al den øvrige forskning må verificeres eller kasseres, da man jo ikke ved, hvor mange steder hackerne har været, eller hvornår i forskningsforløbet angrebet har fundet sted.  

Hvordan mærker I den stigende efterspørgsel? 
En generel fællesnævner for de kunder, som vælger at teste deres it-sikkerhed, er, at de allerede selv er rimeligt it-kyndige. Hvilket måske ikke er så mærkeligt. Jo mere du ved om it, jo mere bevidst er du også om de trusler, der findes. Reelt er der mange flere virksomheder, der har behov for en test, men som ikke bruger det. 

Mange har ældre firewalls og forsøger sig selv med at justere på indstillingerne, hvilket kan gå rigtig galt. Men generelt kan vi mærke en stigning i antallet af kunder, der vælger en test. Mange har erkendt, at det er en næsten umulig opgave at være på forkant med de cyber-kriminelle. Generelt kan man sige, at selv om der er investeret mange penge i it-sikkerhed, så ved du reelt ikke, om det virker, før det er testet.

Hvor ofte tester I så for kunderne?
Der findes flere forskellige typer tests. Men fælles for dem alle er, at de skal udføres med jævne mellemrum, så en del kunder har et abonnement, hvor vi tester op til fire gange om året. Andre bestiller en test, når de mener, at der er risiko for et angreb, enten fordi det er længe siden, de er blevet testet, de har læst om ny malware i medierne, eller de har måske en mistanke om, at de er, eller vil blive offer for et angreb. For eksempel oplever vi en markant stigning i antallet af forespørgsler på tests fra kommuner, når medierne skriver om et hacker-angreb på en kommune.

Hvordan tester I så for kunden? 
Vi scanner for ’sovende’ virus. En virus kan sagtens ligge latent i mange måneder, før den pludselig aktiveres og forvolder skade på systemet. Det er der rigtig mange virksomheder, der ikke er klar over. Vi holder os hele tiden ajour med hackernes færden, og vi kender de metoder og redskaber som de cyber-kriminelle benytter. Vores styrke består blandt andet i, at vi har indblik i mange forskellige brancher, og de trusler, der rammer én branche i dag, kan blive virkelighed for en anden branche i morgen.

Dion Jensen

Reelt er der mange flere virksomheder, der har behov for en test, men som ikke bruger det

Hvad tester I normalt for?
- Vi har typisk fire tests, vi benytter. Vi har en penetrationstest, hvor vi forsøger at trænge gennem virksomhedens firewall og ligesom de it-kriminelle leder efter huller i sikkerhedsløsningen. Vi foretager også it-sikkerhedsanalyser, hvor vi kigger på al den trafik, der kommer ind og går ud af virksomheden. Derudover udfører vi malware scanninger af virksomhedens system.

Her tager vi et skridt dybere ned under overfladen og undersøger, om der fx skulle findes ’sovende’ virus. En virus kan sagtens ligge latent i mange måneder, før den pludselig aktiveres og forvolder skade på systemet. Endelig laver vi ofte såkaldte risikoanalyser for vores kunder.

Ved en risikoanalyse kigger vi på den risiko eller de tab, der er forbundet med et angreb, målt op mod de omkostninger der er forbundet ved at sikre sig mod et angreb. Ved en risikoanalyse gennemgår vi virksomheden og dens digitale aktiver bid for bid.

Hvad er dit bedste råd til den it-ansvarlige?
Man skal som it-ansvarlig være opmærksom på, at medarbejderne også udgør en stor sikkerhedsrisiko – ofte udgør de faktisk den største risiko for uforvarende at komme til at udlevere passwords, klikke på virusinficerede links, eller på anden måde sætte virksomhedens it-sikkerhed over styr. Derfor er det vigtigt, at man har en god sikkerhedspolitik i virksomheden.

Det er desuden vigtigt, at huske på, at de it-kriminelle ikke nødvendigvis er sikkerhedseksperter. Alle kan i dag købe sig til et angreb på nettet. Det koster ikke ret meget og er relativt nemt at finde frem til.

Man kan altså ikke regne med, at man ligger under hackernes radar, bare fordi man har et relativt lille eller ukendt brand. Måske bliver en tidligere ansat sur på virksomheden og ønsker at hævne sig. Eller en elev, der har fået dårlige karakterer, og ønsker at ændre dem.

Det lyder måske lidt paranoidt, men man er nødt til at erkende, at nu hvor it-kriminalitet er blevet en forretning, kan alle potentielt købe sig til angreb online. Dermed er truslen relevant for alle.