Har I også inviteret medarbejderne til at: Bring Your Own Device?

Bring Your Own Device (BYOD) er et koncept, Europa er ved at adoptere fra USA. Her giver virksomhederne medarbejderne et skattefrit honorar, der er øremærket til køb af det it-udstyr, som medarbejderen skal bruge i sit job. I Danmark har vi ikke samme skatteregler, men alligevel ruller forbruger-gadgets ind over danske virksomheder – og dem, der ikke rider med på bølgen, mister konkurrencekraft.
Malene Amini

Malene Amini

1. januar 0001

En ny rapport fra det anerkendte it-analyseinstitut Gartner konkluderer, at 70 % af virksomhederne risikerer at tabe konkurrencekraft, hvis de ikke agerer på ”Bring Your Own Device” fænomenet inden udgangen af 2014.

”Samfundet er online 24/7. Folk er vant til, at de via mobile enheder kan integrere alle hverdagens services som fx mail, musik, billeder, videoer, netbank, e-Boks og sociale medier. Så i takt med udbredelsen af forbrugerelektronik bliver virksomhederne tvunget til at adoptere medarbejdernes gadgets og vaner” vurderer Finn Villadsen, der er Business Specialist i TDCs datterselskab NetDesign. 

”Medarbejdere forventer, at de kan bruge de nyeste kommunikationsmuligheder arbejdsmæssigt. Det lægger pres på virksomhederne, som i stor udstrækning tillader, at medarbejderne bruger egen telefon og/eller tablet for at få samme integration, frihed og kommunikationsmuligheder, som de har privat.

Resultatet er fordele i forhold til medarbejdertilfredshed og produktivitet – men samtidig store sikkerhedsmæssige udfordringer på grund af det uoverskuelige mix af virksomhedens pc’er og et svingende antal håndholdte enheder.”
En æbletsunami har ramt it-afdelingerne
Det var smartphonen, der fik bølgen til at rulle. Apples iPhone i 2007 satte helt nye standarder for integreret, avanceret og individualiseret brug af en mobilenhed. ”På den måde var Apple afsender på det, jeg kalder en tsunami af æbler, fordi iPhonens brede appel gjorde, at den lynhurtigt bed sig fast og satte nye standarder for brug af en mobil – også på arbejdspladserne, som hidtil kun havde brugt windowsbaserede pc’er og knap-mobiler. 

Det ramte it-afdelingerne som en kæmpe udfordring på grund af Apples Mac-styresystem. Senere meldte Google sig på banen med et Android-styresystem, som gjorde smartphones og tablets endnu mere populære, hvilket øgede effekten af tsunamien.”

Finn Villadsen

Målet er at optimere produktiviteten samtidig med, at sikkerheden opretholdes, og medarbejderne er tilfredse med deres it-udstyr

Hold balancen i det 3-benede spændingsfelt
”Nogle steder har man systematiserede, organiserede og detaljerede sikkerhedspolitikker. Men langt de fleste virksomheder har en udfordring: Mangel på en samlet kontrolplatform til at validere brugere og enheder”, lyder det fra Finn Villadsen, der anbefaler virksomhederne at forholde sig til, hvordan de balancerer i spændingsfeltet mellem produktivitet, sikkerhed og medarbejdernes forventninger om at benytte specifikke enheder og kommunikationsplatforme.

Produktivitet: BYOD giver virksomheden forretningsmæssige fordele, fordi kommunikation, samarbejde, effektivitet og mobilitet styrkes, så tendensen er derfor, at integreret, håndholdt udstyr bliver et forretningskrav.

Sikkerhed: Uden en løsning til at validere enheder og brugere vælger mange virksomheder enten at lukke eller åbne for alt. Andre vælger at give håndholdt udstyr netadgang via en dedikeret forbindelse, der ikke tillader adgang til interne filer, men medarbejdernes kreativitet gør det nemt at omgås denne slags sikkerhedsforanstaltninger.

Medarbejderforventninger: Medarbejdertilfredshed og -tiltrækning er vigtige konkurrenceparametre, så derfor skal virksomhederne lytte til medarbejdernes ønske om simpliciteten i at kunne klare alt via én enhed, behovet for fleksibel work-life-blend og kravet om integreret brug af håndholdte enheder, hvor de frit kan viden- og fildele på tværs af job og privatliv.
Inspiration
Finn Villadsens 4 råd til danske virksomheder

  1. Formuler en BYOD-politik om art og anvendelse af it-udstyr

  2. Etablér en infrastruktur til at håndhæve reglerne

  3. Vælg en sammenhængende løsning, der kan validere alle enheder og brugere med udgangspunkt i jeres sikkerhedspolitik.

  4. Gå i gang nu, så I ikke mister konkurrencekraft.