Danskere åbner mobilen for hackere

Flere færdes usikkert på nettet, når de er ude. En ny undersøgelse fra TDC Group viser, at knap 60 procent af brugerne logger på trådløse netværk, som de ikke kender ejeren af.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

26. september 2016

Digital sikkerhed bliver vigtigere og vigtigere. I takt med mere og mere af hverdagen og livet er digitaliseret, er det centralt at sikre sig på nettet. Sommeren har budt på historier om såvel hackerangreb rettet mod Demokraterne i USA og masser af eksempler på virksomheder, som bliver ramt af angreb. TDC Group har undersøgt danskernes sikkerhedsvaner på internettet. 59 procent af danskerne logger på trådløse net, de ikke kender ejeren af. Chef for Security Operations Center i TDC Group Lars Højberg forklarer:

- Dette udgør en potentiel risiko, da åbne trådløse netværk kan bruges til at opsnappe brugernes informationer. Så overvej grundigt om du har brug for at gå på et usikkert åbent netværk, eller om du kan bruge mobilnettet i stedet. Det er meget let for kriminelle at lave et åbent hotspot, f.eks. på en cafe, kalde netværket et navn som ligner caféens og derefter opsnappe trafikken fra mobiler og tablets som anvender hotspottet.

Sund fornuft i fokus

Danskerne opdager ikke altid selv, når de er udsat for identitetstyveri. Kun 14 procent af danskerne siger, at de har oplevet forsøg på digital kriminalitet, som bl.a. omfatter identitetstyveri. Hos TDC Group er vurderingen, at dette tal er i underkanten.

- Mange digitale kriminelle er meget dygtige, og du vil muligvis ikke opdage, at din computer, mobil eller tablet er inficeret med virus eller ondsindet software. Vi oplever desværre også, at ganske almindelige danskere ofte er mål for kriminelle, som får adgang til personlige oplysninger og kan stjæle tilfældige menneskers identitet på nettet. Derfor er det godt, hvis vi kan bruge vores sunde fornuft – f.eks. når vi tænker på at logge på ukendte netværk, uddyber Lars Højberg.

Hjemme er danskerne mere forsigtige med digital sikkerhed og er gode til at sikre deres trådløse net. Kun otte procent har ikke sikret deres eget trådløse netværk med en kode og kryptering.

Ni gode råd til digital sikkerhed og brug af netværk:

  1. Lås din mobil, tablet og computer med adgangskode.

  2. Skift dine adgangskoder på nettet jævnligt – og især hvis du har været på ferie og gået på ukendte netværk

  3. Brug ikke samme kodeord alle steder på nettet

  4. Gå kun på netværk, du kender ejeren af (pas på, nogle ”falske” netværk anvender navne der ligner kendte steder)

  5. Brug 3G- eller 4G-mobilnettet i stedet for netværk du ikke kender

  6. Hold din mobil, tablet og computer opdateret med nyeste sikkerhedsopdateringer

  7. Anvend antivirus på dine enheder

  8. Sørg for dine enheder ikke åbner op for at dele netforbindelse med andre enheder via bluetooth, wifi eller USB - uden der skal bruges en adgangskode

  9. Brug adgangskode på dit trådløse netværk