Netværk: Vil du kommunikere som en støvet western eller en hyperaktiv actionfilm?

Moderne virksomhedsdrift kalder på moderne kommunikationslinjer. Den indbyggede effektivitet, fleksibilitet og understøttelse af medarbejderne i jeres digitale netværk er med til at afgøre, hvor professionelt I fremstår i markedet.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Lüdeke Dueholm

14. september 2016

Tænk tilbage på dengang, fortidens virksomheder udelukkende var afhængige af brevkommunikation, faxmaskiner og traditionel fastnettelefoni, når de ville udveksle information med omverdenen. For eksperimentets skyld kan du også gå længere tilbage og forestille dig, dengang virksomheder kommunikerede via telegrafmaskiner og ryttere til hest, når de skulle formidle et budskab fra A til B.

Uanset tidsalder og teknologiske hjælpemidler har virksomheds-kommunikation til alle tider handlet om at dele viden mellem mennesker.

Hastighed og tilgængelighed

Selvom tankeeksperimentet er forhistorisk, så peger det på to centrale forhold, som stadig er gældende for virksomheds-kommunikation i dag: hastighed og tilgængelighed.

Hastighed forstået som den mængde af tid, det tager virksomheden at få kontakt til omverdenen og omvendt. Tilgængelighed forstået som de adgangsveje, virksomheden har til omverdenen, og de adgangsveje omverdenen har til virksomheden.

Netværket er den ypperste kommunikationslinje

Det siger sig selv, at virksomheder i dag hverken er afhængige af brevduer, morsekoder eller andre forældede kommunikationsformer for at komme i kontakt med omverdenen.

Det digitale netværk samler med andre ord alle krav til hastighed og tilgængelighed i fleksible kommunikationslinjer

Afløseren for fortidens fysiske og elektriske måder at transportere på er det digitale netværk. Det digitale netværk kan være kablet (ex kobber- eller fiberforbindelse) eller trådløst (ex WiFi-forbindelse), det kan tilgås på kontoret eller på farten, og det kan tilgås via enheder såsom computere, smartphones og tablets.

Det digitale netværk samler med andre ord alle krav til hastighed og tilgængelighed i fleksible kommunikationslinjer.

Kernenetværket er hjørnestenen

Lad os se nærmere på, hvad et netværk og en digital infrastruktur egentlig består af, og hvorfor det er så vigtigt, at din virksomheds netværksforbindelser er designet til at imødegå jeres behov.

Først og fremmest er jeres virksomheds kernenetværk (core-netværk) hjørnestenen i jeres digitale kommunikation. Kernenetværket er der, hvor alle jeres kommunikationslinjer samles og udgår fra. Kernenetværket skal derfor være meget stabilt, højtydende og ikke mindst sikkert, så I ikke lukker ubudne gæster indenfor.

Kernenetværket skal derfor være meget stabilt, højtydende og ikke mindst sikkert, så I ikke lukker ubudne gæster indenfor

Selve designet af jeres grundlæggende infrastruktur på kernenetværket skal også kunne understøtte en arbejdsstyrke på farten, hvis I har – eller påtænker at få – medarbejdere, der kan arbejde mobilt.

WiFi-løsninger vinder indpas

Udover kernenetværket har mange virksomheder i dag fået øjnene op for, hvor vigtigt et trådløst netværk (WiFi) kan være for forretningen.

Hvis man forestiller sig en typisk medarbejder i en typisk virksomhed, så bliver mange arbejdsopgaver i dag løst overalt på virksomhedens adresse. Lige fra den planlagte team-præsentation i mødelokalet til de hurtige ad hoc-møder på gangene.

Uanset hvor medarbejderen befinder sig, har de brug for at koble sig – sikkert, hurtigt og effektivt – op på virksomhedens netværk, så de har alle de nødvendige informationer ved hånden. Denne fleksible måde at arbejde på understøttes bedst af et trådløst netværk.

Fremstå professionelle

I dag foretrækker mange virksomheder også, at deres medarbejdere kan arbejde ligeså effektivt væk fra virksomhedens adresse som på virksomhedens adresse. Det peger på et andet, centralt netværksbegreb: dækning.

Dækning beskriver bl.a., hvor gode sendeforhold, du eksempelvis kan tale under på din mobiltelefon. Det er afgørende for din virksomhed, at I til enhver tid kan opnå mobil forbindelse til et stærkt talenetværk, så I fremstår professionelle, hver gang der bliver ringet ind og ud af virksomheden. Også selvom I ikke har adresse i centrum af København…

Nonstop 4G er et must

Dækning kan også henvise til den datadækning, I er i stand til at opnå på jeres mobilnetværk, når I eksempelvis skal tilgå filer, foretage et videoopkald, downloade og uploade dokumenter osv. på farten.

Mobilnetværket er ikke længere et supplement til virksomhedens kernenetværk og trådløse netværk. For mange medarbejdere er den mobile adgang til data via 4G i dag deres primære og foretrukne netværksforbindelse. Og for mange virksomheder er stabil og nonstop mobiladgang ligefrem blevet en central del af deres forretningsmodel.

Hvis I ikke vil fremstå som en støvet westernby med forældede kommunikationslinjer, men hellere vil agere som en hyperaktiv actionfilm, er det en god ide at få styr på jeres netværksforbindelser. Lige fra kernenetværket over WiFi til data- og talenetværket. Moderne virksomhedsdrift kræver det.