Det skal du vide om fiber

Er fiber kun for store virksomheder? Kræver det særligt udstyr? Og hvad består det egentlig af? Her er alt det, du skal vide om fiber, men ikke har fået spurgt om endnu.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Lüdeke Dueholm

18. august 2014

Mange både små og store virksomheder drømmer om fiber. Hvis du selv arbejder med store datamængder eller bruger it i skyen, har du sikkert også tænkt tanken: Er det nu, vi skal skifte? Teknologien er enerådende, når man ser på vores "informationsmotorveje", og den

Steen Krogh Nielsen, Chief Architect, TDC breder sig også mere og mere det sidste stykke frem til firmaer og forbrugere.

TDC er langt den største fiberleverandør herhjemme, og vi har spurgt en ekspert om, hvad man bør vide. Det er afdelingschef og Chief Architect Steen Krogh Nielsen, TDC, der fortæller, hvad det handler om.

Er fiber kun relevant for store firmaer?

"Nej, absolut ikke. For det er ikke alene antallet af brugere, der afgør, om man kan have gavn af fiber. Hvis man skal sende for eksempel mange billeder, film, lyd og andre store filer, kan den højere hastighed med fiber virkelig mærkes. Har man applikationer og data ude i skyen, og vil man gerne have øjeblikkelig adgang til dem, så er fiber også en god ting. Så det er et samspil mellem typen af opgaver og antallet af brugere".

Kan du fortælle kort, hvad fiber kan?

"Ja, det kan siges kort, for fiber udmærker sig ved tre ting i forhold til kobberkabler: Gennem fiber kan man sende data ekstremt hurtigt, i meget store mængder og over meget store afstande. Med andre ord: En win, win, win. Af samme grund har man kun lagt fiber i vores hovednet, den såkaldte backbone, helt tilbage fra 1980'erne. I dag graver TDC stort set også kun fiber ned, når det gælder forbindelserne frem til kunderne".

Og hvad er fiber egentlig for noget?

"Det er ikke fiber i almindelig forstand, men tynde glastråde, som man sender lys igennem. Derfor hedder de lyslederkabler. De supertynde fibre består af to slags glas, som sikrer, at lyser ikke slipper ud gennem siden af fiberen. Derfor kan man overføre store datamængder over store afstande. Vi gennemførte de første forsøg med dem i Danmark helt tilbage i 1979. TDC var blandt pionererne på området, og takket være over 30 års erfaring på området, leverer vi i dag fiber til 40 procent af alle virksomheder i Danmark".

Skal firmaerne så skifte deres udstyr ud?

"Fiber bliver ført frem og ind i huset, hvor vi sætter en ny router op. Men firmaets it er naturligvis den samme. Printere, pc'er, tablets og alt det andet, man benytter sig af. Efter installationen har man bare fået en virkelig hurtig motorvej ud til løsningerne i skyen, til kunderne og til internettet generelt".

Hurtig? Hvad vil det sige?

"Vi kan nu tilbyde hastigheder helt op til 1 Gbit, og selv om man skal være forsigtig med ordet 'fremtidssikret', så vil det dække langt de fleste nu og i lang tid fremover. Det gode ved fiber er også fleksibiliteten, hvor man nemt kan skrue op for hastigheden, efterhånden som behovene ændrer sig".