Smartphones og tablets giver helt ny videomøde-kultur

Du har sikkert også for længst set det i øjnene: Møder ansigt-til-ansigt er det mest ærlige. At have øjenkontakt gør en stor forskel i en dialog. Ikke mindst i møder, hvor der skal tages store og måske svære beslutninger. Ny forbrugerelektronik, som medarbejderne tager med på arbejde, gør videokommunikation til en ny trend.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

10. juni 2014

”I fritiden er de vant til at være online konstant. De plejer at kommunikere hvor som helst. Og de tager det for givet at kunne integrere mails, dokumenter, billeder, videoer, sociale medier og andre online-services. Det skaber en forventning om et nyt niveau af mobilitet på arbejdspladsen, og derfor er det blevet meget udbredt, at medarbejderne tager deres vaner og håndholdt udstyr som smartphones og tablets med på arbejde. Alt sammen et udtryk for, at måden, vi mennesker kommunikerer med hinanden, er under forandring. Den udvikling kan virksomhederne udnytte ved at gøre video til en naturlig del af medarbejdernes hverdag. Når ansigt-til-ansigt møder bliver udbredt i hele organisationen, får virksomheden udbytte af de fordele, som øjenkontakt giver. I stedet for som i dag, hvor videomøder tit er forbeholdt den øverste ledelse og finder sted i dyre videomødelokaler” pointerer Jesper Klitgaard, der er afdelingschef hos TDCs datterselskab NetDesign.

Hele verden er dit mødelokale
”Med video kan virksomheden få optimal værdi af møder hvor som helst og i hvilket som helst led af organisationen. Så mit råd er at tænke videomøder ind i virksomhedens hverdag”, lyder anbefalingen fra Jesper Klitgaard.

Jesper Klitgaard

Før skulle mennesker flytte sig derhen, hvor videoskærmene var. virksomhederne skal være bevidste om, at nu er videokommunikation helt automatisk der, hvor mennesker er.

”Rent praktisk kan faciliteter til video-møder etableres både nemt og billigt. Fremtidens video bliver allestedsnærværende og forudsætter knap så formelle omgivelser. Nu er vi ikke længere begrænset af hverken geografi eller teknologi. Teknisk er det muligt at integrere og involvere en person via laptop eller mobil på helt samme vis som de mødedeltagere, der sidder internt i virksomheden. Jeg afliver ikke virksomhedens videomødelokaler med store skærme, som er designet til større møder. Men den kollega, der sidder hjemme, på en alpetop eller på farten kan deltage på lige fod – blot der er tilstrækkelig netværksdækning. Det giver helt nye arbejdsscenarier og muligheder for produktivitetsgevinster.”

Video – også til kundesupport og kommunikation
Efterhånden som virksomhederne vænner sig til at bruge video i møder, vil det automatisk åbne op for andre måder at bruge video.

  • Med video kan kundeservicemedarbejdere i både b2b- og b2c-support nemt forklare komplicerede produkter, som måske tilmed kræver demonstration
  • Ligesom forbrugerne bruger video til at vise, hvem de er, kan virksomheden bruge det internt, når ledelsen har vigtig information på hjerte
  • I sin eksterne præsentation af produkter og services kan virksomhederne bruge små videoer med visuelle præsentationer til at højne både perception og relationsskabelse
Fordelene ved video-møder

  • Øjenkontakten gør det mere nærværende og giver mere fornemmelsen af et fysisk møde

  • Rejseaktivitet og rejseomkostninger bliver reduceret

  • Medarbejdernes tid udnyttes bedre

  • Virksomheden kan bedre imødekomme medarbejdernes ønsker om work-life-blend

  • Højere mødekvalitet sammenlignet med telefonmøder

  • Kunder og samarbejdspartnere kan inddrages i videomøder via en helt almindelig webbrowser

  • Muligheden for video-møde ved et greb i lommen styrker brugen af video generelt i hele organisationen