Sådan bygger man Danmarks bedste netværk

Værdien af TDCs nye netværk skal måles i det massive kvalitetsløft, kunderne kan mærke, når de streamer, surfer, henter og sender filer. Men det teknologiske arbejde bag udbygningen af Danmarks bedste netværk fortjener også opmærksomhed. Og respekt.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

8. april 2015

14 måneder. Så kort tid tog det TDC og Huawei at bygge Danmarks bedste netværk. Siden december 2013 har teknikere haft travlt med at opdatere i alt 3.400 eksisterende mobilmaster med den nyeste teknologi – hvilket rækker til en Europarekord i disciplinen. Baggrunden for arbejdet ligger nedfældet i den aftale, TDC indgik med Huawei i slutningen af 2013: Til en samlet værdi af 4 mia. kr. betingede TDC sig, at de i de næste seks år ville have Danmarks bedste mobilnetværk. 

Huawei tog imod udfordringen og har dermed pligt til konstant at videreudvikle og forbedre TDCs netværk, så det altid er bedre end de øvrige danske teleoperatørers.
99,5 pct. dækning fra Skagen til Gedser
Den praktiske opgave blev delt op i fem etaper. Efter et vellykket pilotforløb i Helsingør i december 2013 fik bornholmernes TDC-netværk som det første en overhaling i foråret 2014. Alt udstyr blev udskiftet til den nyeste teknologi, og mange mobilmaster blev opgraderet til den lynhurtige 4G-teknologi; ved hjælp af såkaldt refarming, hvor de langtrækkende 900 MHz-frekvenser, der tidligere blev brugt til 2G, blev “refarmet” til 3G, blev 3G-netværket også kraftigt forbedret.

Efter Bornholm fulgte Nordsjælland og København i sommeren 2014. Så kom turen til Midt- og Sydsjælland i efteråret 2014. Omkring juletid blev fynboerne opgraderet sammen med Syd- og Midtjylland. Og endelig i februar 2015 kunne TDC koble Nordjylland på og konstatere, at hele Danmark – fra Skagen til Gedser – havde en udendørsdækning på 4G på 99,5 pct. En måned senere gjaldt samme landsdækkende dækningsprocent også for 3G.
Undersøgelse: TDC er bedst
Navnlig 4G, men også den forbedrede 3G-dækning har resulteret i hurtigere download og upload, hurtigere surfing, bedre talekvalitet, bedre indendørsdækning, problemfri streaming af lyd og video og effektive filoverførselshastigheder for hele Danmark.

Det omfattende opgraderingsarbejde fik for nylig Teknologisk Institut til at konkludere, at TDC havde Danmarks bedste netværk. Teknologisk Institut havde foretaget en sammenlignende analyse af brugeroplevelsen på henholdsvis TDCs, Telenors, Telias og 3’s mobilnetværk. Analysen viste, at TDCs netværk på landsplan havde en 74 pct. samlet fejlfri kundeoplevelse, mens samme tal for Telenor og Telia lå på 43 pct. Tallet for 3’s netværk lå på 38 pct.
Netværket aldrig færdigt
At TDC’s målrettede arbejde har båret frugt, er en stor tilfredsstillelse, siger TDCs underdirektør, Jesper Oldenburg. Men han understreger også, at Danmarksmestertitlen forpligter.
“Netværket er en dynamisk størrelse i en rivende udvikling. Selvom vi lige nu har Danmarks bedste netværk, ved vi også, at vi aldrig bliver færdige. Der vil hele tiden være ting, vi kan gøre bedre og optimere på,” siger han og peger på 4G til tale og den kommende 5G-teknologi som eksempler på indsatsområder på henholdsvis kort og lang sigt.

Fakta om 2G, 3G og 4G

  • 4G. Ca. 2.800 master er blevet opgraderet til 4G. Det betyder blandt andet hastigheder på mellem 17-71 Mbit, hurtigere download af store filer, bedre oplevelse ved video-streaming og 4G-indendørsdækning

  • 3G. Ca. 2.500 master har ved teknologiomlægningen af 900 MHz-båndet fået 3G, samtidig med at 2G opretholdes. Det betyder både en bedre indendørsdækning for 3G-tale samt en talekvalitetsforbedring

  • 2G. 500 master havde ikke på forhånd 2G. Det er nu etableret. Det betyder, at der efter refarmingen også bliver tale om en forbedret 2G-dækning. Efter refarmingen bliver 2G primært benyttet til tale og elektriske installationer

Om frekvenser

  • Lave frekvenser som 800 MHz-båndet og 900 MHz-båndet bruges uden for byområder, fordi de har stor rækkevidde og dermed sikrer god dækning – også indendørs

  • Høje frekvenser som 2100 MHz-båndet og 2600 MHz-båndet bruges i byområder, hvor flere brugere skal deles om samme signal. De høje frekvenser dæmpes hurtigt, og det gør det muligt at bygge et tæt netværk med høj kapacitet