Når det almindelige netværk ikke slår til

For TDC ligger der timevis af planlægningsarbejde forud for de mange danske udendørs- og indendørsarrangementer hvert år. For mens tusindvis af besøgende handler, snakker og sender indhold til hinanden via deres telefoner, arbejder TDCs teknikere på højtryk for at få mobilnetværket til at følge med spidsbelastningen.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

20. maj 2015

Hvert år lægger TDC et stort arbejde i at identificere de mange arrangementer rundt omkring i Danmark, som kræver ekstra mobildækning og transmission. Størst er udfordringen selvfølgelig på de helt store udendørsarrangementer såsom Folkemødet på Bornholm, Roskilde Festivalen og Smukfest.

Derfor lægger TDC forud for hver event en detaljeret plan for, hvordan kunderne får den bedste mobiloplevelse, mens de hører musik, lytter til politiske dundertaler eller noget tredje.
100.000 foran Orange Scene
Søren Birn er Netplanlægningschef i TDC Operations. Han har gennem årene arbejdet med mange forskellige typer af netværksopgaver. Og det er altid en spændende – og ansvarsfuld – udfordring at sørge for solid mobildækning og fornuftige netværkshastigheder, når mange mennesker er samlet på ét sted.

Eksempelvis estimerede Roskilde Festival i 2014, at ud af festivalens i alt ca. 135.000 gæster, var ca. 100.000 samlet foran Orange Scene, da Rolling Stones gav koncert torsdag aften kl. 22:00.

“Det svarer til, at rigtig mange mennesker bliver enige om at køre ud på motorvejen på samme tid. Så kan man næsten ikke undgå at sidde i kø. På samme vis kunne man ikke undgå forsinkelser på netværket, hvis man eksempelvis sendte et billede hjem til mor og far midt under Rolling Stones-koncerten sidste år.”
Mobilnettet vigtigere og vigtigere
Mobildata spiller en vigtigere og vigtigere rolle for gæsterne ved store arrangementer. Netværket bliver blandt meget andet brugt til betaling via tjenester som MobilePay, til opdatering af sociale medier og som generel kommunikationsvej til venner og familie.

Vigtigheden til trods så plejer publikum at have en god forståelse for, at mobilnettet i perioder kan være belastet, når mange mennesker skal dele netværkskapaciteten.

Søren Birn

Eksempelvis estimerede Roskilde Festival i 2014, at ud af festivalens i alt ca. 135.000 gæster, var ca. 100.000 samlet foran Orange Scene, da Rolling Stones gav koncert torsdag aften kl. 22:00

“Begrænset dækning og lave netværkshastigheder er noget af det, der kan få brugerne hurtigt op i det røde felt. Men når man eksempelvis er til festival, er det som om, at man bedre kan acceptere, at netværket lige skal have tid til at følge med efterspørgslen. Den oplevelse, den enkelte bruger har, skal dog hele tiden være på et godt og acceptabelt niveau,” siger Søren Birn.

Danmarks bedste netværk
Han forklarer, at TDC har en klar ambition om til enhver en tid at kunne tilbyde sine kunder Danmarks bedste netværksoplevelse – også når kunderne er til arrangementer.

“Vi har en fuld eventkalender hvert år med omkring 120-130 arrangementer. For det meste kan vi nøjes med at justere netværksparametrene på eksisterende sites for at sikre en god mobiloplevelse. Eksempelvis ved at flytte retningen på en mast eller installere mere kapacitet. Men i 20-30 tilfælde såsom Roskilde Festival er vi nødt til at sætte ekstra midlertidige master op,” forklarer han.

“Uanset forholdene gør vi alt, hvad vi kan for at sikre, at vores brugere ikke er begrænset, når de er til arrangementer. De skal have fuld handlefrihed fra deres mobile enheder.”

10 km netværkskabler til Eurovision
Under Det Internationale Melodi Grand Prix i 2014 – Eurovision – som blev afholdt i de gamle B&W-haller på Refshaleøen i København, rykkede TDC også ud og byggede et helt nyt WiFi-netværk til lejligheden. Det omfattede 240 access-punkter, som kunne tilgås med smartphones, computere, tablets og kameraer.

For at løse opgaven måtte TDC blandt andet trække 10 kilometer netværkskabler og mere end to kilometer fiberkabler.

“Det viste sig at være en god ide at aflaste mobilnettet med et WiFi-netværk, som kunne tage meget af trafikken,” siger Søren Birn og tilføjer, at samme løsning med et åbent og gratis WiFi-netværk bliver anvendt ved lignende arrangementer, hvor forholdene tillader det.
Det skal virke på dagen
For TDCs teknikere kalder årets mange events altid på en helt særlig type af kompetencer.

“Ofte sender vi de samme folk afsted til de samme events år efter år, fordi det er en fordel at kende de lokale forhold på stedet. Teknikerne ved måske, at de kan bruge samme have som sidste år til en mobilmast under Tisvildeleje Musikfestival. Eller at et specifikt træ er velegnet til at hænge udstyr op i under Det Kongelige Teater friluftsforestillinger i Dyrehaven. Den slags nørklerier på netværket er ofte en forudsætning for at få det hele til at virke,” siger Søren Birn og slutter:

“Med denne type af events skal man huske, at det ikke nytter noget, at netværket er oppe at køre i morgen, hvis begivenheden foregår nu og her. Det skal virke på dagen. Og det gør det også altid.”
Højdepunkter i TDCs eventkalender for resten af 2015

  • Folkemødet på Bornholm
  • NorthSide-festival i Aarhus
  • Roskilde Festival
  • Tinderbox-festival i Odense
  • Langelandsfestival
  • Smukfest i Skanderborg
  • Golfarrangementet Made in Denmark i Himmerland
  • Smukfest i København