Mobil og produktiv – også i udlandet

Roaming er blevet et kendt ord, for det kan koste flere penge end beregnet at være mobil i udlandet. Med planlægning kan du og dine medarbejdere imidlertid undgå overraskelser.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

13. juni 2014

I dag har de fleste altid en smartphone ved hånden. Den koster ikke kun penge at tale i, men også når man bruger data til surfing eller streaming. Hvis du og dine medarbejdere har arbejdsopgaver i udlandet, har I måske valgt at slå roaming helt fra på grund af de mulige udgifter, men netop i udlandet er det ofte nyttigt at kunne bruge mobildata til at orientere sig på gps, tjekke mails og meget mere.

Hvilken strategi er den bedste, hvis man gerne vil være mobil og produktiv uden for landets grænser?
Du kan sikre dig med tale- og datapakker til udlandet
Ønsker du at gå på nettet uden bekymring, kan du vælge en datapakke hjemmefra. Så har du en bestemt mængde data, du kan trække på, når du er ferie eller forretningsrejse. 

På den måde kan du tjekke mails, se nyheder og orientere dig overalt til en fast pris. Du kan fx få pakker, som først aktiveres, hvis du bruger data i udlandet, så du ikke betaler for de måneder, du ikke bruger data. Du kan selvfølgelig også få talepakker, hvor du hver måned har en fast mængde tale til rådighed og derfor kender udgiften på forhånd. Hvis hele pakken bruges, får du en lav fast takst på alle kald.
Du kan slå mobildata til, når du har brug for det
Måske overvejer du bare at slå mobildata til på din smartphone, hver gang du har brug for at hente oplysninger fra internettet. På den måde betaler du for det reelle behov, og det er typisk et beløb pr. MB data.
Hvor meget data bruger man egentlig?

Et billede i god opløsning                                              2-4 MB
Et A4 dokument med alm. tekst                                 200-300 KB
Musik pr. nummer                                                             5 MB
Et filmklip                                                                             10 MB
Forside på website                                                           300 KB - 3 MB
Du kan bruge wifi og hotspots til data
En tredje mulighed er at slå roaming på mobilen helt fra og nøjes med at etablere forbindelse til internettet via wifi. Det kan fx ske fra hotellet eller fra de hotspots, man kan finde undervejs. Ulempen er, at man dermed er bundet til bestemte steder, når man går på nettet og derfor ikke kan udnytte de muligheder, som det giver at bruge mobildata, når man har mest brug for det.