Maskiner + data = øget konkurrenceevne

Internet of Things er et af tidens største buzz words. Men i virkeligheden er det ikke noget nyt – vi er bare blevet meget bedre til at udnytte mulighederne.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

14. marts 2014

Det handler om effektivitet
Der er ikke så meget nyt under solen, hvis vi taler isoleret om at lade maskiner tale sammen og udveksle data – tidligere kaldte vi det blot machine-to-machine (M2M). Det nye er omfanget af det og de muligheder, intelligente apps og den teknologiske udvikling giver. For perspektivet er markant større end man umiddelbart tror, og vi bruger det rigtigt meget allerede.

For virksomheder og offentlige institutioner kan ROI i Internet of Things findes i de ressourcekrævende og rutineprægede processer, der i princippet kan løses uden menneskelig indblanding.
Case

Velkommen til fremtidens hotel

Et møde i Helsinki medfører en overnatning på et hotel, og en medarbejder booker et værelse via sin smartphone. Da han ankommer til byen, guides han direkte til hotellet, og mobilen sikrer, at radiatoren på hotelværelset står på den foretrukne temperatur - data, der blev registreret, sidst medarbejderen var der.

Indtjekning foregår automatisk, når telefonen passerer hoveddøren, og værelsesdøren åbnes ved at holde mobilen op mod låsen. Medarbejderen guides til og fra møde og får restaurantforslag baseret på præferencer. Ved check ud afregnes der automatisk, pengene trækkes fra kontoen, og der sendes et bilag til regnskabsafdelingen.

Resultatet er en problemfri forretningsrejse udelukkende ved intelligent brug af maskiner, der udveksler data.
Mennesker: Ingen adgang
Helt basalt set drejer Internet of Things sig om at placere sensorer og SIM-kort de rette steder, så de kan registrere data og sende dem til servere, der udnytter dem, så der skabes værdi for forretningen.
I vindmølleindustrien fx flyder registreringsdata til og fra møllen. Den sender produktionsdata samt data om funktionsproblemer. Og fra centralt hold styres, om møllen skal stoppe, dreje den anden vej eller opdateres.

På privatfronten skal el-forbrug i 2020 foregå ved fjernaflæsning. Det sikrer valid statistik over forbrug og spidsbelastninger, så el-selskaberne kan påvirke forbruget ved fx at nedsætte el-prisen om natten og dermed arbejde mod at fordele forbruget over hele døgnet.

Hvor postbuddet tidligere skulle håndscanne sig gennem en rute, sender en medbragte enhed nu selv data til en server, og flere forsikringsselskaber tilbyder nedslag på bilforsikringen, hvis ejeren kører rundt med en sort boks, der registrerer fx farlig kørsel.

På hospitalerne kan sensorer registrere placeringen af fx patientsenge, så der konstant er overblik over belægning, og hjemmehjælpernes rute kan planlægges optimalt i forhold til klienterne og deres behov.

Alle eksemplerne ovenfor er tydelige beviser på, at intelligent brug af samarbejdet mellem data og maskiner optimerer processerne og øger produktiviteten – uden risiko for menneskelige fejl.
Fun fact

Børst tænder med smartphonen

I 2014 blev der lanceret en elektrisk tandbørste, der forbindes trådløst med din smartphone og registrerer en lang række detaljer, når du børster tænder - og du får øjeblikkeligt svar på, om du børster godt nok.

Læs mere på kolibree.com
Er Internet of Things en del af jeres forretningsstrategi?
Hvordan kan I udnytte mulighederne ved Internet of Things? Og hvilke udfordringer og forretningsmæssige fordele ser I? Efterlad dine input i kommentarboksen.

Kilder: Elektronista.dk, Børsen