Har du Danmarks ældste mobiltelefon?

Selvom din nye blanke smartphone kan gå på Facebook, finde vej, tale med dig og streame ”Den store bagedyst”, så husker du måske med nostalgi tilbage på din gamle Nokia 3210. Måske savner du endda den ensformige ringetone, et spil Snake, den lange batteritid, evnen til at åbne øl med den eller holdbarhed, som ikke kendte magen.
Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

22. november 2016

Selvom Nokiaen er en ældre mobil, er der stadig masser af danskere, som bruger den. Men den er langt fra den ældste. De ældste mobiltelefoner, som stadig er aktive i TDC Groups mobilnet, og som danskerne bruger, har nemlig snart ”sølvbryllup” med deres ejere. Med 24 år i nettet - og stadig funktionsdygtige - er det disse tre mobiltelefoner, som har rekorden:

  • Motorola International 1000, lanceret i 1992
  • Bosch Cartel MC, lanceret i 1992
  • Nokia NME-1, lanceret i 1992

Telefonerne kostede i omegnen af 15.000 kr. svarende til godt 23.000 nutids-kroner, hvilket gjorde, at de stadig var forbeholdt de få og mest blev brugt i professionelle sammenhænge. Det ændrede sig dramatisk i 1996, da mobilmarkedets første store priskrig rasede og pressede prisen på en mobiltelefon ned på blot 1 krone plus abonnement.

De tre telefoner fungerer stadig, fordi de benytter sig af GSM-netværket, der blev introduceret i 1992. GSM-netværket var en fælles europæisk standard udviklet af Groupe Speciale Mobile. I modsætning til den fællesnordiske forgænger, NMT, var GSM-netværket digitalt. Det åbnede for bl.a. muligheden for SMS og e-mail over mobilen. GSM var et såkaldt 2G-netværk, og selvom vi i dag er nået til 4G og snart 5G, er principperne bag teknologien den samme.