Fortidens og fremtidens mobiltelefon

Ditte Due Mortensen

Ditte Due Mortensen

12. maj 2016

Jesper Matzen Lund er Terminal Test Manager i TDC. Han har fulgt udviklingen inden for mobilteknologi, lige siden de bærbare telefoner for alvor ramte markedet i 1990’erne og langsomt begyndte at revolutionere hverdagen for både privatbrugere og erhvervslivet.

Vi har bedt ham om at grave i fortiden og finde frem til de mobiltelefoner, der har betydet mest for udviklingen. Og så bad vi ham om at komme med et gratis bud på, hvordan fremtidens mobil ser ud, og hvad den kan.

Her er hans personlige liste over de mest epokegørende mobiltelefoner gennem tiden.

Nokia 2110 og 3210
I 1995 lancerede Nokia 2110-modellen.

“Det var første gang, markedet blev præsenteret for et sammenhængende og logisk menusystem. Før da var navigationen en meget rodet oplevelse. Det var også den første rigtige bærbare mobiltelefon. Den kunne ligge i en lomme. Det kunne mange af dens forgængere ikke. Og så kunne batteriet holde til en hel dags brug. For fem år siden kunne vi se, at der var stadig var Nokia 2110’ere på TDC’s mobilnetværk.”

“I 1999 fik den en værdig arvtager i Nokia 3210. Den er der sikkert mange, der kan huske. Det var én af de første telefoner, hvor brugeren kunne skifte cover på for- og bagsiden og dermed personalisere den. Den solgte rigtig godt hos de unge. Udover tale og sms blev den primært brugt til spil – bl.a. Snake. Da der var flest af dem i Danmark, var op til hver tredje mobiltelefon på TDC’s mobilnetværk en Nokia 3210.

Nokia 9000 Communicator
I 1998 lancerede Nokia 9000 Communicator-modellen.

“ I dag er den jo håbløs, men det var første – nogenlunde – vellykkede forsøg på en telefon målrettet erhvervsmarkedet, som kunne bruges til fax og data. Den kunne flappes op og havde en stor skærm, og den kombination af form og indhold gjorde den banebrydende. Men den var utrolig klodset, og man skulle vende den om og holde den på en bestemt måde, når man ville tale. Det var ikke helt gennemtænkt.”

“Der var flere leverandører, som kort tid efter lancerede lignende telefoner eller PDA’er som for eksempel Qtek 1010. Her var det især Windows-styresystemet og integrationen med pc’er, som var nyt.”

Ericsson T68
I 2001 lancerede Ericsson T68.

“Det var én af de første telefoner med farvedisplay. Det var revolutionerende. Men det betød også, at batterilevetiden blev bombet tilbage til stenalderen. Eftertiden har dog vist, at batterierne kunne forbedres væsentligt, og at farverne var kommet for at blive.”

BlackBerry
Fra omkring 2003 begyndte canadiske BlackBerry at producere mobiltelefoner, der var specifikt målrettet erhvervsbrugere.

“BlackBerry tilbød en meget kraftig kryptering på e-mails, hvilket gjorde dem meget interessante for virksomheder. BlackBerry introducerede også konceptet bag apps og en App Store. Men tiden og priserne var ikke til det store marked dengang.”

iPhone
I 2007 lancerede Apple sin første version af iPhone.

“Den satte standarden for, hvordan en moderne smartphone skulle se ud og fungere. iPhone introducerede en brugervenlighed på markedet, som vi ikke havde set før. Og så udviskede den skellet mellem at lave en erhvervsterminal og en privatterminal. De to ting smeltede sammen i iPhone og har været det lige siden. Apple havde især held med at få skabt et økosystem omkring musik, apps og deres mobiler.”
Fremtidens mobil
Når Jesper Matzen Lund skal komme med et bud på fremtidens mobil, understreger han, at han har svært ved at se en ny telefon a la iPhone revolutionere markedet.

“I mange år fokuserede vi på batterilevetid, skærmstørrelse, vægt osv. Enkelte trends, der drev udviklingen frem. De ting er trådt i baggrunden i dag – alle telefoner kan mere eller mindre det samme. Derfor tror jeg også, at udviklingen af smartphones vil være mere diffus i fremtiden,” siger han.
4 fremtidsfaktorer

Jesper Matzen Lund peger på 4 faktorer, han tror, vil få betydning for fremtidens mobiltelefoni:

 • Smartness.
  “Jeg kan godt forestille mig, at fremtidens mobil får mindre betydning som taletelefon og større betydning som tekst og fjernbetjening. Det vil få mobilerne ned i størrelse, så de bliver noget, vi bærer på os. Eksempelvis som et ur. Det er mere praktisk end at holde noget op til øret hele tiden.”

 • Hastighed.
  Udviklingen af 5G skal nok få mobilproducenterne til at udvikle enheder, der eksempelvis kan vise indhold i 4K-kvalitet på mobilen.

 • Bæredygtighed.
  I dag stiller forbrugerne ikke store krav til, hvor lang tid deres mobiler skal holde, og hvor længe batteriet skal holde. Men i takt med at den bæredygtige bevidsthed stiger, tror jeg også, at det vil ændre sig.

 • Simpelhed.
  Som en modreaktion på al den intelligens, vi propper i mobiler i dag, tror jeg, at vi vil se mobiler, der ikke giver brugeren mulighed for ret meget mere end tale, sms og e-mail. De telefoner kan produceres meget billigt.