Med Internet of Things bliver sundhed aldrig det samme igen

Internet of Things handler ikke bare om teknologi for teknologiens egen skyld, men om meget mere. Internet of Things kommer eksempelvis til at revolutionere sundhedssektoren, hvor teknologien både vil medføre massive besparelser samt øge livskvaliteten for mange patienter.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

12. december 2014

Sundhedssektoren et godt eksempel på det enorme potentiale, der findes i Internet of Things.

Den danske sundhedssektor koster årligt ca. 103 mia. kr. Det er omkring 18.500 kr. per dansker. I perioden 2000-2013 er udgifterne til det danske sundhedsvæsen steget med 30 milliarder kr. eller ca. 43 pct. Sundhed er med andre ord dyrt, og det bliver fortsat dyrere.

Internet of Things vil revolutionere sundhedssektoren
Så hvad stiller man op?

Sundhedssektoren er ét af de områder, hvor man absolut ikke er interesseret i at slække på kvaliteten, fordi vi alle sammen sætter stor pris på at tænke Danmark som et velfærdssamfund. Men omvendt kan man jo heller ikke bare se til, mens udgifterne vokser og vokser.

Ny teknologi har allerede vist vejen i form af begrebet telemedicin. I telemedicin leverer lægevidenskaben digitalt understøttede ydelser over afstand, så behandling og pleje bliver så smidig og effektiv som muligt for både patient og læge.

Tilkald ambulancen med IoT
“Internet of Things kommer til at accelerere udviklingen ikke bare inden for telemedicin, men inden for alle former for sundhedsydelser,” siger Jacob Top Møller, som er Business Architect, Solution Sales i NetDesign.

“Der findes allerede internetopkoblede sensorer indbygget i lægernes udstyr. Men i takt med at der kommer flere og flere sensorer i flere og flere lægeredskaber, vil vi også se flere eksempler på bedre behandling eller hurtigere diagnosticering.”

Forestil dig eksempelvis en patient med et dårligt hjerte. På grund af sit dårlige hjerte går patienten rundt med en internetforbundet sensor. Sensoren sender løbende data til hospitalet, så hvis der skulle være et hjerteanfald på vej, kan sensoren automatisk udsende en alarm. Og ikke nok med det. Den kan også tilkalde en ambulance til det sted, patienten befinder sig, fordi sensoren også udsender GPS-data.

Internet of Things på hospitalet
Internet of Things kommer også til at spille en stor rolle i forhold til den overordnede drift af et effektivt sundhedsvæsen. Ikke mindst på hospitalerne, hvor tusindvis af mennesker går ind og ud af døren hver dag.

Her har virksomheden Berendsen Textil Service bl.a. produceret en toiletløsning, hvor patienten ved hjælp af blinkende lys guides til den rigtige rækkefølge af vand, sæbe og sprit på hænderne efter et toiletbesøg for at forbedre hygiejnen. Hvis ikke patienten gør det korrekt, åbner døren ud til stuen ikke.

Berendsen Textil Service arbejder også med såkaldte smart tags, som bl.a. syes ind i hospitalstøjet for at sikre en optimal håndtering hele vejen fra det bliver udleveret, til det bliver vasket, og til det ender med at blive smidt ud.
Sundhedsarmbånd tjekker puls
Jacob Top Møller slutter med at forklare, at begrebet consumerization også kommer til at præge krydsfeltet mellem Internet of Things og sundhed i fremtiden.

“Med wearables – altså teknologi, man bærer på kroppen – er vi godt på vej mod en virkelighed, hvor telemedicin kan leveres via en app på din personlige enhed. Det kan eksempelvis være i form af et sundhedsarmbånd, der tjekker din puls og dit blodtryk og udsender en alarm til dig og din læge, hvis der er noget galt.”

“Der er stort set ikke det område inden for sundhed, hvor Internet of Things ikke kommer til at spille en eller anden form for rolle. Både for samfundet, men også for os som borgere.”