Internet of Things automatiserer din bygning… og dig

Som med så meget andet kommer Internet of Things også til at løfte bygningsautomatisering til et helt nyt niveau. Vi har allerede set, hvordan sensorer sørger for automatisk styring af lys, varme og ventilation, så elregningen ikke løber løbsk. Det næste bliver automatisk styring af hele bygningen – inklusive mennesker og maskiner.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

5. december 2014

Prøv at kigge godt efter, næste gang du går på toilettet i en bygning med automatisk lysstyring. Et eller andet sted ved siden af døren sidder der en lille sensor, som registrerer, når du åbner døren, og som derefter tænder lyset. Tidligere kunne lyset brænde hele natten, hvis sidste mand havde glemt at slukke det på vej ud. 

Men sensorerne registrerer bevægelse, og hvis der er ingen bevægelse er, slukker lyset ganske enkelt. Det har sparet mange virksomheder tusindvis af kroner på elregningen hvert år – ligesom det har skånet miljøet for unødigt ressourcespild.

Automatisk lysstyring – og tilsvarende automatisk styring af varme, ventilation og andre energikilder – har i mange år været standarden for bygningsautomatisering. Men den standard får snart et gevaldigt nøk opad med Internet of Things, siger Kenneth Thorsted, som er Business Specialist i NetDesign.

Internet of Things afløser CTS-systemer
Han forklarer, at man med en teknisk term kalder de nuværende systemer for bygningsautomatisering for CTS-systemer. CTS står for Central Tilstandskontrol og Styring.

“CTS-systemer er gode løsninger, der har banet vejen for en mere intelligent udnyttelse af energiressourcerne. Men de er ikke længere optimale.”

“Begrænsningen ved dem er, at de fungerer isoleret – de kan ikke snakke sammen. Men det kommer Internet of Things til at lave om på. I Internet of Things snakker alle enheder sammen på ét netværk, og det betyder, at man også kan administrere alle ting fra ét cockpit. Det kommer til at gøre den daglige håndtering meget nemmere og meget mere effektiv,” siger Kenneth Thorsted.
Flaskehalse på samlebåndet
Men det stopper ikke der, forklarer han og indrømmer, at begrebet bygningsautomatisering herfra bliver lidt avanceret. For når man kobler internetbaserede sensorer på alt i en bygning, genererer man samtidig en stor mængde af data. Det være sig data om bygningens fysiske forhold, altså traditionelle bygningsdata. Det være sig data om de enheder, der befinder sig i bygningen. Og det være sig data om maskiner og det samlebånd, de produceres på, hvis der er tale om en produktionsvirksomhed.

“Når alle disse data opsamles i en central platform – og det er den centrale platform, der er det nye i Internet of Things – får man lige pludselig øjnene op for en masse detaljer, som man ikke havde adgang til før,” siger Kenneth Thorsted.
IoT’s produktivitetspotentiale
På den måde vil mennesker og maskiner arbejde mere optimalt sammen, fordi de daglige processer hver dag automatisk løbende vil blive finjusteret og effektiviseret.

“Så når vi hos os taler om Internet of Things og bygningsautomatisering, taler vi ikke kun om besparelser på elregningen. Den gevinst ligger der selvfølgelig også. Men vi tænker det i højere grad som visionen om en bygning, der ved hjælp af struktureret dataindsamling er i stand til at hæve organisationens samlede produktivitetspotentiale,” slutter Kenneth Thorsted.

Hovedpunkter i IoT-baseret bygningsautomatisering

  • Med IoT samler man alle bygningens datakilder på ét netværk og i én platform

  • Det giver et dybere indblik i bygningens fysiske omgivelser, så man eksempelvis kan opnå besparelser på energiforbruget

  • Det giver også et mere effektivt workflow, fordi den samlede dataopsamling kan anvise nye muligheder i samarbejdet mellem mennesker og maskiner