Intelligent strømstyring nedbringer CO2-udslip

Med hjælp fra simkort kan apparater bruge strøm, når den er mest klimavenlig. Direktøren for Vikingegaarden A/S, Ulrik Østergaard, fortæller om løsningen.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

8. juli 2016

Overalt i samfundet har vi et hav af apparater, der er koblet på elnettet.
 
Mens nogle af dem kører for fuld kraft alle døgnets timer, har andre blot behov for at vågne op af deres dvale enkelte gange.
 
Især i forbindelse med sidstnævnte ligger der en enorm CO2-besparelse gemt, hvis vi vælger at vække apparaterne, når hovedparten af strømmen bliver produceret af vind i stedet for kul.
 
Den helt store udfordring er dog, at apparaterne ikke ved, hvornår strømmen er mest klimavenlig. Men den intelligens kan apparaterne nemt og enkelt få, hvis de får installeret et simkort. Fra fjernt hold kan simkortet give apparatet besked om, at nu skal de gå i gang, fordi nu er strømmen drevet af vind.

Ulrik Østergaard

Den helt store udfordring er dog, at apparaterne ikke ved, hvornår strømmen er mest klimavenlig

"Det handler om at bruge strøm på de rigtige tidspunkter. Når der er meget vind i Danmark, ville det være smart, at alle apparater vågner fra deres dvale, så vi får udnyttet overskudsstrømmen, der produceres. Alternativt sender vi overskudsstrømmen ud af landet," siger Ulrik Østergaard, der er direktør for Vikingegaarden A/S.

"Et vandrensningsanlæg har måske kun behov for at køre én gang i døgnet, og her er det selvfølgelig oplagt, at det sætter i gang, når vi producerer en masse vindenergi," fortsætter han.
 
Firmaet Vikingegaarden A/S har ekspertise IoT-løsninger, hvor simkort indgår som en del af den løsningen, eksempelvis tænd/sluk-udstyr med simkort. Her har virksomheden valgt TDC Group som leverandør af en Vodafone-løsning, hvor simkortene også fungerer uden for Danmark uden væsentlig merberegning.

Simkort skal være nemt

Hos Vikingegaarden A/S har man valgt at bruge Vodafone-simkortene i alt udstyret, så der ikke opstår nogen uforudsete problemer. Samtidig begynder afregningen først, når simkortet bliver aktiveret og taget i brug hos kunden.

Ulrik Østergaard

Der kan opstå så mange udfordringer, hvis vi skal have lokale simkort-aftaler for hvert enkelt land

"Vi ønsker også at kunne levere vores løsninger uden for Danmark, og her er det helt optimalt for os med Vodafone-simkortene, der fungerer problemfrit på tværs af landegrænser. Der kan opstå så mange udfordringer, hvis vi skal have lokale simkort-aftaler for hvert enkelt land," fortæller Ulrik Østergaard.


Han uddyber, at det ofte har været simkort-delen, der har givet problemer hos mange leverandører af løsninger, der benytter sig af såkaldte M2M-teknologi, machine-to-machine kommunikation via simkort.

"Simkortene er ofte været det der har givet bøvl, fordi kunderne selv har installeret deres eget simkort. Det er vi helt ude over ved at vælge én type simkort, som vi kan basere hele væres webbaserede platform på," siger Ulrik Østergaard.


Alle Vikingegaarden A/S’ løsninger kører op imod en webbaseret platform, som kunderne har adgang til, så de både han overvåge deres udstyr og administrere det.