Horisontale platforme er IoT-overskriften for 2016

For at udnytte mulighederne i Internet of Things er man nødt til at have den nødvendige infrastruktur og arkitektur på plads.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

8. januar 2016

Internet of Things er en glat ål
Brian Krogh Jensen, TDCBrian Krogh Jensen, TDC
Det er et begreb, som vender op og ned på traditionelle forretningsmodeller, samfundsmønstre og en generel opfattelse af, hvad der er muligt gennem teknologi.

 En del af fascinationen i Internet of Things er, at man bliver i stand til at forbinde områder, som aldrig tidligere har været forbundet. Faktisk kunne man driste sig til at sige, at det fulde potentiale i Internet of Things først bliver indfriet, når man netop formår at forbinde enheder, mennesker og maskiner i nye, intelligente netværk.

IoT-overskriften for 2016
Det er dette skarpe fokus på integration, systemsamspil og dataudveksling, der bør være den helt store IoT-overskrift for danske virksomheder og organisationer i 2016. Det siger Brian Krogh Jensen, som er afdelingschef, Enterprise Architects, Solution Sales i TDC.
“I den sammenhæng er det vigtigt, at man skelner mellem to typer af IoT-platforme. Der er de vertikale IoT-platforme, som styrer en række sensorer og sikrer, at data leveres til en specifik applikation. En sådan platform kan eksempelvis styre en parkeringsapplikation, en gadelysapplikation eller en applikation til digitale vejskilte.”

Brian Krogh Jensen

Med horisontale IoT-platforme derimod kan man sammenholde data fra de forskellige applikationer, så man eksempelvis får en sammenhængende IoT-løsning for trafikstyring – herunder parkering, gadebelysning og digitale vejskilte.

Optimale hændelsesforløb med horisontal IoT
Brian Krogh Jensen kommer med et eksempel, der illustrerer værdien i horisontale IoT-platforme: Når der sker et uheld på motorvejen, træder en lang række handlinger i kraft. Det nødvendige beredskab bliver tilkaldt, og de sørger for at standse ulykken, hindre andre bilister i at blive involveret og rydde op.

“Med horisontale og sammenhængende IoT-løsninger kunne man eksempelvis sikre, at vejbelysningen på ulykkesstedet automatisk blev skruet op for fuld styrke, så redningsmandskabet fik optimale arbejdsbetingelser; at gadelamperne automatisk blinkede og signalerede til resten af trafikken, at der var sket et uheld, og at digitale vejskilte dirigerede bilister udenom uheldet mange kilometer før afspærringen,” siger Brian Krogh Jensen.
Få et godt manøvrerum
Hvis man som virksomhed eller organisation skal spejle udviklingen inden for Internet of Things lige nu, skal man med andre ord orientere sig mod horisontale IoT-platforme. Meget i IoT er stadig ukendt land, og man kender ikke nødvendigvis sit eget forretningsbehov om to-tre år. Derfor handler det om at sikre sig et fleksibelt manøvrerum til fremtiden gennem de teknologi- og platformsvalg, man træffer i dag.

Brian Krogh Jensen

Vi anbefaler, at man etablerer en referencearkitektur til Internet of Things. Det vil sige, at man på et overordnet niveau definerer, hvilke komponenter man har behov for, og hvordan disse komponenter skal kunne interagere med andre komponenter

“Når man har en lang række af forskellige intelligente sensorer, som skal styres i forhold til aflevering af data, opgradering af firmware og så videre, så skal man have en IoT-platform, der understøtter device management på tværs af flere protokoller. Der vil typisk også være en lang række applikationer, der bruger data og events fra IoT-platformen, og derfor skal man have en åben platform, der kan integreres til, på en sikker og robust måde,” siger Brian Krogh Jensen.

“Sådan bevæger man sig igennem sine behov og bliver først skarp på de enkelte teknologier i en senere fase. Ellers risikerer man at købe sig fattig i overflødig teknologi – eller man havner i en platform, der ikke giver mulighed for udvikling.”

Fokuser på partnerlaget
Endelig anbefaler Brian Krogh Jensen, at man fokuserer mere på partnerstrukturen i et IoT-økosystem end på de enkelte leverandører af løsningerne.

“Internet of Things er ikke en færdig pakkeløsning, der bliver leveret i en boks med klistermærke på. IoT opstår i mødet mellem leverandører, teknologier og virkelighedens forretningsbehov. Den dynamik stopper aldrig. Ved at basere sig på et stærkt partnernetværks fælles innovation, kan man bedre gribe mulighederne, når de pludseligt opstår,” slutter han.
Hvad er en vertikal IoT-platform?

En vertikal IoT-platform er en isoleret punkt-til-punkt-løsning. Det er en løsning, som er defineret gennem et specifikt og afgrænset formål med opsamlingen og udnyttelsen af data. Eksempelvis en parkeringsløsning.

Hvad er en horisontal IoT-platform?

En horisontal IoT-platform er en løsning, som kan korrelere data fra flere forskellige applikationer i en samlet proces. Eksempelvis en løsning, der sammenholder vejrdata med trafikdata og parkeringsdata.