Hot og not: Hvilke tech trends hitter i 2020? 

Vi har fået fremtidsforsker og teknologiekspert, Klaus Æ. Mogensen, til at pege på nogle af de teknologitrends, der kommer til at præge 2020. Listen indeholder gamle kendinge, en helt ny netværksstandard og det uden tvivl mest hypede begreb i it-verdenen. 
1. 5G

“I 2020 begynder 5G-netværket for alvor at blive rullet ud. Det kan levere langt hurtigere hastigheder end 4G, og der er mindre latency på forbindelsen.

Jeg tror ikke, at 5G får betydning for privatmarkedet, men hvis man eksempelvis arbejder med IoT, vil det have betydning for kvaliteten af de løsninger, man kan levere. Man kan også godt forestille sig, at 5G kan erstatte eller supplere en traditionel internetforbindelse, fordi man kan bruge sin mobiltelefon som et WiFi-hotspot med en 5G-forbindelse. Det kan eksempelvis give virksomheder flere muligheder for at opsætte hurtige forbindelser på lokationer, hvor det ikke tidligere har været muligt.” 

2. Internet of Things (IoT)

“5G kommer blandt andet til at få betydning for Internet of Things, da det er muligt at forbinde til 5G-nettet med lavere strømforbrug og mindre latency.

Det er spået, at IoT vil blive en enorm industri i det kommende år, men IoT har været plaget af manglende sikkerhed, som gør det alt for nemt at hacke og kapre enheder sluttet til internettet. Det kan give problemer for både virksomheder og private ‘smart homes’. Måske bliver 2020 året, hvor sikkerhedsproblemerne med IoT for alvor bliver tacklet?

Hvis ikke, kan det komme til at gå ud over væksten.” 

3. Robotter

“Robotter er allerede på markedet og endnu flere vil komme til i 2020. Der sker meget på den front i eksempelvis USA og Storbritannien med selvkørende lastbiler og små robotter på fortovet, der leverer varer til kunderne i byerne.

I produktionen bliver robotter også mere almindelige, i takt med at prisen på en robot falder, og de bliver nemmere at programmere. En robot til nogle få hundrede tusind kroner kan eksempelvis pakke ting i kasser, samle komponenter og lodde ting på en printplade. Robotter er udtryk for en generel automatisering af arbejdsopgaver. Den automatiseringstendens vil brede sig til flere og flere brancher.” 

4. AR erstatter VR

“Virtual Reality er det fænomen, hvor man på sin telefon eller via et par briller ser en 100% opdigtet verden. Den tendens tror jeg ikke meget på, undtagen til spil, fordi man lukker omverdenen helt ude.

Jeg tror mere på Augmented Reality, hvor man kombinerer elementer i den virkelige verden med elementer fra en opdigtet verden. Det er eksempelvis oplagt til præsentationer af produkter, hvor man kan give kunden en helt anden fornemmelse af produktet. Og det bliver allerede i dag brugt til serviceopgaver, hvor en tekniker kan tage et par AR-briller på og dele, hvad vedkommende ser, med kollegaer.” 

5. Kunstig intelligens

“Hvis Augmented Reality er gået fra at være en meget hypet teknologi til nu at være anvendelig, har kunstig intelligens i mine øjne stadig ikke nået det niveau og vil heller ikke gøre det i 2020.

Brugsscenarierne har vist, at teknologien skal trænes manuelt og meget intensivt. Og selvom man gør det, sker der mange fejl. Vi vil formentlig se, at flere og flere virksomheder kan få adgang til kunstig intelligens-værktøjer via de store softwareproducenter, men det vil primært være anvendeligt til meget specifikke opgaver. Den brede anvendelse af kunstig intelligens lader endnu vente på sig.”

 

Hør vores nyeste podcast TechIn om Tech trends i 2020 – hvad kommer vi til at se?

Med i studiet har vi inviteret Daniel Aunvig fra Microsoft, Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning og Christian Bering fra Holo, der skal spå om de mest markante tech trends i 2020.

Læs mere om podcasten.