Sådan gør Internet of Things dig klogere og mere effektiv

Det kan være svært at begribe det fulde potentiale i Internet of Things. Det behøver man heller ikke. Det vigtigste er, at teknologien i Internet of Things både kan øge din indsigt i forretningen, samtidig med at den kan gøre dig mere effektiv i din hverdag. Læs her hvordan.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

8. december 2014

Internet of Things – eller bare IoT, som det hedder i it-verdenen –har næsten et science fiction-lignende skær over sig. Internet of Things er tanken om, at alle ting – maskiner, bygninger, køleskabe, alt! – udstyres med en sensor, der kan kobles på nettet, så tingen kan indgå i et intelligent netværk med andre ting.

Det er en udvikling, som har været i gang længe. Men i takt med at sensorer, netværksudstyr og netværksforbindelser er blevet både billigere, bedre og hurtigere, er flere og flere virksomheder begyndt at få øjnene op for mulighederne i Internet of Things. Ikke kun store virksomheder, men også mindre og i visse tilfælde helt små virksomheder.

Tæl dine enheder
Når alle er enige om, at Internet of Things får så stor betydning for os alle sammen, så er det, fordi teknologien markerer en helt ny måde at drive forretning på.

Tag et kig på din virksomhed og prøv at lave en optælling over alle de enheder – eller ting – som spiller en rolle i din hverdag. Det kan være alt fra kasseapparater over værktøj til de maskiner, der producerer en flødekaramel.

Forestil dig så, at hver enkelt enhed udstyres med en sensor, som samler information om, hvordan enheden bruges. Og forestil dig så, at al den information bliver omsat til viden ved hjælp af nogle analyseværktøjer, der opsamler data på kryds og tværs af din virksomhed. Det er resultatet af hele den proces, der udgør værdien i Internet of Things.

Internet of Things effektiviserer flødekaramelmaskinen
Lad os tage nogle eksempler:

Med Internet of Things kan din butik øge omsætningen, fordi kasseapparatet lige pludselig kan snakke sammen med lagerstyringssystemet, som lige pludselig kan snakke sammen med et analyseværktøj. Det gør dig eksempelvis i stand til at forudsige, hvilke produkter du skal have på hylderne i hvilke sæsoner for at sælge mest.

Som håndværker er man tit nødt til at købe dyre maskiner eller dyrt værktøj hjem for at udføre sit arbejde. Maskinerne og værktøjet har det med at blive stjålet, hvis det er kostbart. Men med en lille sensor i hver maskine og hvert værktøj, kan man altid spore enhederne og se, hvor de befinder sig, så man kan få sit grej hjem igen.

Endelig kan en produktionsvirksomhed udstyre alle maskiner i en produktionsproces med sensorer. Så når en lille del på det store samlebånd trænger til service, udsender maskinen selv en alarm i god tid, så man ikke pludselig er nødt til at standse produktionen, fordi noget går i stykker.

Internet of Things er en øjenåbner
Brian Krogh Jensen er afdelingschef, Business Architect, Solution Sales i TDC-datterselskabet NetDesign. Han ved godt, at det for mange kan være svært at komme i gang med Internet of Things. Derfor foreslår han, at man tænker Internet of Things som en tretrinsraket.

“Første trin er, at virksomheden skal få øjnene op for, at deres data rent faktisk har en værdi – værdien skal bare identificeres,” siger han. “Det arbejde munder ud i en analyse af virksomhedens data, en dataanalyse.”

“Næste trin er, at virksomheden skal tage et grundigt kig på dets forretningsudfordringer. Når man har gjort det, skal man som det tredje og sidste trin sammenholde dataanalysen med forretningsudfordringerne. Gør man det, er det min påstand, at resultatet vil være en øjenåbner for mange,” slutter Brian Krogh Jensen.

Hvad er Internet of Things?

  • Selve “tingen”.
    Som oftest en sensor, der opsamler data

  • Digital infrastruktur.
    Det netværk, som “tingen” er forbundet til, og som igen er forbundet til internettet

  • Et efterbehandlingssystem.
    Analysen og visualiseringen af de sammenholdte data