Mennesket og teknologien smelter sammen – hvor går grænsen?

Er du gift med din telefon? Eller har du en affære med din tablet? Vi er ikke selv klar over, hvor tæt et forhold vi i virkeligheden har til vores devices. Vi lader os charmere og går på kompromis med it-sikkerheden. De digitale enheder betyder altså meget mere for os end de burde, og vi glemmer, at de blot er teknologiske gadgets.
Malene Amini

Malene Amini

10. juli 2015

En rapport fra Kaspersky Lab, udarbejdet i samarbejde med universitetet i Würzburg, peger på, at digitale enheder er blevet vores nære venner. Vi stoler blindt på, hvad der sker i cyberspace, og vi behandler vores enheder som mennesker.

I Søndagsavisen den 11. januar 2015 siger dr.phil. Astrid Carolus fra mediepsykologi på Würzburg Universitet:

”Vi får likes på Facebook, vi køber ting via apps, vi bruger gps, hvor en stemme taler til os, og vi spiller spil, der kommenterer, hvor godt vi klarer os. Hjernen fungerer helt fra gammel tid sådan, at når vi interagerer med nogen eller noget, tillægger vi det menneskelige egenskaber, ligesom det er i stand til at berøre os følelsesmæssigt. Så ja, vi har følelser for vores mobiltelefoner”.

Denne udvikling kan føre til kompromittering af it-sikkerheden, derfor sætter vi her fokus på, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du kan have en sund cyberpsykologi.

Din nærmeste ’ven’ udleverer dine personlige oplysninger
Nyheder, der omhandler trusler mod vores elektronisk lagrede informationer, er mange og hyppige. Og fordi mange af os ikke behandler de digitale enheder som døde ting, risikerer vi at sætte vores it-sikkerhed over styr.

Vores tætte forhold til de digitale enheder gør, at vi kan finde på at klikke på ting, vi ellers ikke ville have gjort. Det kan skabe store problemer, da enheden kan blive inficeret med for eksempel ondsindet kode fra it-kriminelle. Det kan være ransomware, der blokerer for adgangen til data, eller en virus, der spredes og inficerer systemet.

Vores nærmeste ’ven’ bliver altså pludselig skyld i, at vi mister dyrebare oplysninger eller arbejde, vi har brugt lang tid på. Én ting er at miste vigtigt arbejde, men at miste personlige oplysninger og dermed miste kontrollen fuldstændig, er en helt anden. Her kan vi tale om at blive efterladt i fortvivlelse og endda frygt.

Vores nærmeste ’ven’ bliver altså pludselig skyld i, at vi mister dyrebare oplysninger eller arbejde, vi har brugt lang tid på

Hvad skal du være opmærksom på?
Selvom du er en erfaren bruger af de digitale enheder, er der stadig risiko for, at du også kan falde i it-sikkerhedsfælderne. Du er vant til at interagere med de digitale enheder flere gange dagligt.

Du tænker ikke over, om du swiper, klikker eller zoomer ind – det ligger bare automatisk i fingrene. Men netop den automatik kan betyde, at du i højere grad kommer til at reagere på de menneskelige tegn fra de digitale enheder. Vær derfor på vagt og slå autopiloten fra, når du benytter dine digitale enheder.
For at skabe en sund cyberpsykologi, skal du huske på, at de digitale enheder:

  1. .. blot er teknologiske gadgets - ikke et menneske og slet ikke vores nærmeste
  2. .. ligeså vel har brug for adgangskontrol og overvågning som dit hjem
  3. .. skal styres med sund fornuft.
Det kan være vanskeligt at gennemskue, præcist hvad vi forsøger at beskytte os imod, samt hvordan og hvorfor. Samtidig er det svært at definere, præcist hvor grænsen går mellem mennesket og teknologien, men vi er i højere grad nødt til at minde os selv om, at det ikke er sundt at stole på de digitale enheder, når det drejer sig om it-sikkerhed.

Det er vigtigt hele tiden at være på vagt. Vi kan nemlig aldrig vide os 100 pct. sikre, for der kommer stort set dagligt nye typer af trusler og angreb, og dem bør vi forholde os til og være klar til at beskytte os mod.