M2M: Effektiviser forretningen med intelligente maskiner

Intelligente maskiner, der taler sammen, er ikke fremtiden: Det er lige nu. Inden for drift, tyverisikring, logistik og meget mere kan avanceret teknologi og små simkort lette menneskets arbejde, effektivisere produktionen og give store besparelser. ”Machine-to-machine” er navnet.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

4. juni 2014

På landets byggepladser kan der ske det forunderlige, at tonstunge maskiner forsvinder sporløst i løbet af natten. Det forstyrrer arbejdet og pålægger byggeindustrien milliontab hver eneste uge. Men hvad nu, hvis der sad et lille simkort i maskineriet?
 
– Det er allerede på tale i flere af Danmarks største entreprenørvirksomheder, hvor svindet er meget voldsomt. Med denne teknologi kan virksomheden fjernovervåge og spore maskinen. Det er testet og implementeret med succes mange steder i Europa. Det er bare ét eksempel på et område, hvor machine-to-machine kan være til stor nytte, forklarer Kenneth Jahn Andersen, underdirektør i Nordic & Strategic Alliances ved TDC.

 
Sim-kortet sparer på strømmen
M2M er for eksempel implementeret i el-skabe på flere svenske skoler. Her sparer man omkring 30 procent i el ved at lade teknikken styre, hvornår lys tænder og slukker. Et sim-kort i elmåleren kan også tage sig af aflæsning og afrapportering til forsyningsselskabet og på den måde sikre det aktuelle overblik og minimere risikoen for menneskelige fejl.

 
Effektiv og sikker flådestyring
Inden for flådestyring kan M2M også øge effektiviteten og mindske risici. I mange nyere biler er der i dag også et sim-kort, der registrerer, hvis der sker et uheld, eller hvis der er noget i vejen med køretøjet.
 
– Monitorering er én ting, men teknologien sørger også for den mest essentielle kommunikation. Er bilen i uorden, adviserer den værkstedet om, at de hellere må give bilens ejer et opkald. Hvis man er ude for et trafikuheld, vil kortet automatisk kalde op til bilens ejer. Svarer man ikke, går kaldet videre til alarmcentralen med GPS-koordinater, forklarer Kenneth Jahn Andersen.

 
Kun fantasien sætter grænser
Kenneth Jahn Andersen har mange gode eksempler på, hvor mennesker kan spare tid og penge og endda reducere risikoen for menneskelige fejl ved at overlade mikroovervågning til intelligent software, der taler sammen med et sim-kort. Det kan være lagerbeholdning i en produktionsvirksomhed, koordinering af et transportfirmas biler, temperaturstyring ved eksport af fødevarer eller noget fjerde.
 
– Mange brancher oplever øgede lovgivningsmæssige krav om måling og afrapportering af det ene og det andet. Med M2M-løsninger kan de overlade denne opgave helt til teknologien og bruge deres kræfter på det, de er bedst til, siger Kenneth Jahn Andersen.

 
Enormt potentiale
Machine-to-machine har et hav af anvendelsesmuligheder, og Kenneth Jahn Andersen ser vide perspektiver forude:
 
– Det anslås, at der findes 65 milliarder maskiner på verdensplan. Mange af dem ville vi mennesker få meget mere glæde af, hvis de kunne tænke og tale inden for nogle helt specifikke rammer.
 
Og potentialet er gået op for mange danske virksomheder. I 2013 var der ca. 786.000 ”opkoblede” maskiner herhjemme, og det tal forventes at stige med 18 procent årligt, så der i 2016 vil være omkring 1.338.000 maskiner, der kan ”tale” sammen. På verdensplan lyder forudsigelserne på alt fra 12 milliarder til 50 milliarder forbundne maskiner i 2020 – fra omkring 1 milliard i 2010.
 
Economist Intelligence Unit kortlægger og forudsiger i denne rapport M2M-udviklingen inden for en lang række brancher.

 
Komplet M2M-løsning
En effektiv M2M-løsning kræver specialdesignet software, kompatibelt hardware og solide og pålidelige forbindelser. Eksempler på anvendelsesområder:
 
  • Fjernaflæsning
  • Flådestyring
  • Sikkerhed og overvågning
  • Telemetri i biler/køretøjer/containere
  • Salgs- og betalingssystemer
  • Offentlige services
  • Service og vedligeholdelse
  • Industrielle services
  • Private systemer