Klar besked om ”Asset Tracking”

Idéen er, at man følger (Tracker) personer og ting (Assets) ved at udstyre dem med en sensor, så man konstant kan opsamle realtidsdata om aktuel lokation plus målbare forhold på stedet. Det giver værdifuld viden og værdi – for både virksomheder og samfundet.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

15. maj 2014

”De fleste mennesker forbinder teknologien med at kunne tracke en pakke. Der er endnu ikke ret mange kommuner eller virksomheder, som bruger Asset Tracking, men mange steder er emnet på den strategiske dagsorden og det konkrete tegnebræt. Sensorerne bliver mere og mere avancerede, så jeg ser ingen begrænsninger i, hvad de kommer til at kunne måle” siger Finn Villadsen, Business Specialist i TDCs datterselskab NetDesign. ”Teknologien har potentiale for både offentlige og private virksomheder, og det er allerede dokumenteret, at investering i Asset Tracking giver et attraktivt afkast.”

Data er værdifuldt råstof
”Data er et værdifuldt råstof, og værdien vokser eksponentielt i takt med volumen, hastigheden hvormed data kan lagres og behandles – plus antallet af datakilder. Asset Tracking er især katalyseret af, at det nu er teknologisk muligt helt automatisk at få realtidsinformation om, hvor en ting eller person befinder sig. Ud over den geografiske position kan sensoren måle fx højde, temperatur, luftfugtighed og luftens indhold af farlige stoffer, og det giver de indsamlede data ekstra værdi” lover Finn Villadsen.

Sådan bruger Københavns Lufthavn Asset Tracking
Københavns Lufthavn sparer millioner og får sidegevinst oveni. Via etablering af 700 såkaldte Acces Points og et trådløst netværk, sparer de årligt ca. 2 mio. kr. ved ikke at skulle lede efter bagagevogne, trækstænger, rengøringsmateriel og andet udstyr.

Samtidig bruges tracking til at spore passagerer, der er forsinket og til at guide passagererne hurtigt og trygt rundt i lufthavnen. Sidegevinsten ved netværksinfrastrukturen er, at lufthavnens 22.000 medarbejdere og de mange butiksejere har glæde af at kunne arbejde meget mere mobilt.

Sådan fungerer Asset Tracking

 1. De ting og/eller personer, du ønsker at samle data fra, identificeres. Alt kan gøres sporbart med et ganske lille klistermærketag, der indeholder en sensor.

 2. Herefter opsamles data trådløst. Indendørs via trådløst netværk og udenfor via mobil- eller gps-net. Dvs. at Asset Tracking er baseret på eksisterende net, som bliver udstyret med en ekstra intelligens til at opsamle data.

 3. Data opsamles og aktiveres i databaser.

 4. Med analysesoftware bliver data bearbejdet og præsenteret i operationel form.

 5. Data konverteres til værdi i alle processer lige fra strategisk planlægning til operationel lavpraktik i den daglige drift.
Her kan Asset Tracking gøre en forskel

 • Portører på landets hospitaler bruger masser af tid på at lede efter forskellige former for udstyr. Hvis deres spildtid elimineres med Asset Tracking, sparer kommunerne ressourcer og effektiviserer arbejdsgange, som ultimativt kan redde liv.
 • Medarbejdere i produktionsvirksomheder, der arbejder med stoffer, som kan udvikle farlige dampe eller gasser, udstyres med en sender, som konstant målet definerede luftværdier og sender en alarm, hvis der er fare på færde. På samme måde kan medarbejdere i fødevarebranchen udstyres med sensorer, der monitorerer luftfugtighed, luftkvalitet og temperaturer.
 • Sundhedsfaglige personer, som fx vagtlæge og SOSU assistenter, bærer en sensor, så ældre medborgere og andre med brug for akut assistance lynhurtigt kan ”bippe” nærmeste hjælp via en app.
 • Virksomheder, der oplever høj grad af spild og tyveri af materialer og maskiner, har mulighed for at tracke tingene, så de kan hentes hjem igen.
 • Kommunale institutioner kan få 100% overblik over materiel og udstyr, hvilket sparer tid og åbner muligheden for deleordninger mellem fagligt og geografisk beslægtede institutioner.
 • I krisesituationer som brand, skybrud og orkan kan man med Asset Tracking styre alle ressourcer i forhold til situationen på præcise, geografiske koordinater