Jamming: Det trådløse alarmsystems skjulte fjende

For 200 kr. kan kriminelle købe sig til teknologisk udstyr, der kan sætte et trådløst alarmsystem ud af spil på kort tid. Her fortæller en ekspert fra TDC om såkaldt jamming, og hvordan man bedst muligt sikrer sin virksomhed mod at få sit trådløse alarmsignal blokeret.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

2. november 2015

Brugen af trådløse alarmsystemer er steget eksplosivt gennem de seneste år. Systemerne udmærker sig ved at være hurtige, billige og enkle at sætte op og kan desuden monteres, hvor det kan være svært at lave kabeltræk.

Til gengæld er der sikkerhedsudfordringer forbundet med trådløse alarmsystemer. Én af dem er såkaldt jamming, hvor tyve ved hjælp af specielt udstyr blokerer det trådløse alarmsignal, så alarmen ikke udsender et signal til alarmselskabet.

Jamming sætter Bluetooth, WiFi og mobilsignal ud af spil
Sikringsverdenen har ikke tal på, hvor stort problemet med jamming er. Men forsikringsselskaber melder løbende om uforklarlige hændelser, hvor trådløse alarmer ikke er blevet aktiveret, som de skulle. Det samme gør politiet, som også har konfiskeret jamming-udstyr fra kriminelle.

“Så problemet er der,” siger Lars Bo Andersen, som er Partner Account Manager i TDC Alarmnet.

“Hvis man ved, hvor man skal lede, kan man finde jamming-udstyr helt ned til 200 kr. Det er udstyr, der rydder alle Bluetooth-, WiFi- og mobilsignaler og sætter de trådløse alarmer ud af spil. Kriminelle følger de trends, der er i markedet, og lige nu er markedet fyldt med trådløse alarmløsninger. Derfor anbefaler vi også, at jamming er en trussel, man forholder sig til som virksomhed.”

Alarmnet er TDCs modtræk
TDCs modtræk til jamming består i den 30 år gamle teknologi i TDC Alarmnet, siger Lars Bo Andersen. Han forklarer, at selvom teknologien har nogle år på bagen, så gør den, hvad den skal – nemlig at udsende en alarm, hvis signalet bliver afbrudt. Hvert 2. sekund tester TDC Alarmnet automatisk forbindelsen ved at udsende et signal.

“Vores overvågningsteam kan ikke se, at alarmen er blevet jammet. Overvågningen kan bare konstatere, at forbindelsen til den pågældende alarm er forsvundet, og så sender systemet automatisk en alarm. Det tager otte sekunder, så reagerer vi,” fortæller Lars Bo Andersen.

Kombination af trådløs og kabling
Lars Bo Andersen vil ikke holde en gravtale over trådløse alarmsystemer, for de har absolut en berettigelse i markedet. Men han anbefaler virksomheder med udelukkende trådløse alarmer at kombinere systermerne med kablede alarmløsninger placeret strategisk korrekt i bygningen, så ubudne gæster har sværere ved at lykkedes med et indbrud.

“Med jamming har tyve potentielt meget let spil og kan tømme en virksomhed for værdier. Der findes videoer på YouTube, hvor man kan se, hvordan der går folk rundt i en butik og i ro og mag stjæler alt på hylderne,” siger Lars Bo Andersen.

“Det handler om at stoppe kriminelle i deres foretagende eller forsinke dem, så myndighederne eller vagtselskabet kan nå at gribe ind,” slutter han.
TDC Alarmnet

TDC Alarmnet er et døgnovervåget transmissionssystem, som ikke kan omgås eller blokeres, uden at det bliver opdaget. Det skyldes blandt andet, at transmissionen foregår i TDCs lukkede netværk, og at TDC Alarmnet lever op til de højeste europæiske krav om sikkerhed.

Læs mere om TDC Alarmnet