Hemmeligheden bag det hurtige fibernet

Fibernet sparker hastigheden på internetforbindelsen helt op til 1 Gbit. Det gør fibernet til den naturlige arvtager til 56k-modem, ISDN og ADSL. Tag med på rejsen frem til i dag og få et forsigtigt kig ind i fremtiden.
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Lüdeke Dueholm

7. august 2014

Den eksplosive forøgelse af datamængderne, den stigende brug af services i skyen og kravet om tilgængelighed til data sætter kravene til internetforbindelserne under pres. I dag har virksomheder ikke alene brug for meget hurtige internetforbindelser for ikke at opleve forsinkelser og "trafikpropper", de har også brug for meget stor båndbredde, så de store datamængder kan være tilgængelige uden forsinkelser.

Ikke mindst cloud computing (arbejde i skyen) er en drivkraft for udviklingen. Mange virksomheder vil ikke længere kun have backup ude i skyen. De lægger nu også programmer og kritiske data i skyen, og så duer det ikke, at medarbejderne oplever forsinkelser, når de skal bruge filer og applikationer i deres arbejde. Tager det for lang tid, bliver man fristet til at hente data ned lokalt og arbejde på dem, og det underminerer hele idéen med cloud computing.

Svaret på ønskerne om meget høje hastigheder kombineret med stor båndbredde ligger lige for: fiberkabler. Derfor kigger vi i denne artikel nærmere på hemmeligheden bag fiber i selskab med afdelingschef og chief architect Steen Krogh Nielsen fra TDC.

Fiber er lyslederkabler af glas
Hemmeligheden bag fiber er, at det er glas. Inderst i kablet er der en supertynd kerne på 1/100 mm. Omkring den er der den såkaldte "cladding", som også er af glas, og begge dele er omviklet af en fiberbuffer og pakket ind i en plastkappe. Lægger du 10 kerner oven på hinanden, har du cirka tykkelsen af et stykke papir.

"Glasset er hemmeligheden bag fiberkablernes fantastiske egenskaber," forklarer Steen Krogh Nielsen. "De har det, som vi rent teknisk kalder fuldstændig, intern refleksion, så når man sender lyspulser igennem, går ingen af dem tabt undervejs, men sendes frit videre. Det resulterer i, at vi kan opnå høj hastighed og stor kapacitet."

Tre afgørende fordele ved fibernet
Ifølge Steen Krogh Nielsen betyder fibers – eller glassets – egenskaber, at man opnår tre afgørende fordele med fiber i stedet for kobber:

  • Data kan sendes ekstremt hurtigt
  • Data kan sendes i meget store mængder
  • Data kan sendes over meget lang afstande
I praksis bliver data sendt som lyspulser gennem fiberforbindelsen, deraf navnet lyslederkabler. Og selv om det for mange lyder som noget meget nyt og moderne, så har fiber i Danmark mange år på bagen.

Fibereksperimenter siden 1979
"Så langt tilbage som i 1979 begyndte man at eksperimentere med udlægning af fiberkabler i Danmark, og det blev øjeblikkeligt en stor succes. Når vi ser på den såkaldte backbone – det vil sige rygraden i de danske kommunikationslinjer – så blev der stort set kun udlagt fiber fra 1986 og frem. Det ville være tosset andet, fordi fiber har så mange gode egenskaber. Det har taget lidt længere tid at få fiberen helt ud til de enkelte firmaer og forbrugere, fordi det koster penge at etablere de mange små forbindelse", forklarer Steen Krogh Nielsen.

Opkobling til internet før fiber
I begyndelsen af 1990'erne begyndte danske universiteter at koble sig på internettet, og hurtigt fulgte erhvervsliv og forbrugere efter. Det skete via modemmer, der kaldte op via det almindelige telefonnet. De blev afløst af de hurtigere ISDN modemmer, men omkring årtusindskiftet bredte ADSL sig og overtog stort set hele markedet som det første, rigtige bredbånd med uhindret adgang og høje hastigheder.

Den sidste rejse mellem central og bruger foregår ofte stadig via kobbernettet. Steen Krogh Nielsen: "Men det er kun et spørgsmål om tid. For dels bliver fiber stadig billigere, og dels er der øgede krav om hastighed hos selv mindre virksomheder."
Den moderne, tilgængelige virksomhed
"Det skyldes især to ting, at flere og flere virksomheder gerne vil have fiber helt frem til deres netværk," forklarer afdelingschefen. "Generelt stiger datamængderne voldsomt, og på samme tid lægger man både data og applikationer ude i skyen, så medarbejderne hele tiden skal have adgang til begge dele uden forsinkelser. Det kræver fiber, hvis ikke man skal have en dårlig brugeroplevelse. Derudover bliver flere og flere mobile og vil gerne gennem 4G bruge samme services som dem hjemme på kontoret, bare via deres bærbare pc, tablet eller smartphone. Det er det ideelle kredsløb, og en forudsætning for det hele er, at man har en hurtig forbindelse med stor kapacitet." 

Forsigtigt kig ind i femtiden
Man skal i regelen vride armen godt om på en ekspert for at få et kig ind i fremtiden, og det gælder også for Steen Krogh Nielsen. Indenfor kablede forbindelser har han svært ved at se, at der inden for en overskuelig årrække vil komme et bedre alternativ end fiber. Men derfor kan der godt ske noget på andre fronter.

"Der vil helt sikkert ske en optimering af radioteknologien, så den bliver endnu bedre og mere målrettet. Endnu ved vi ikke, hvad 5G i realiteten vil byde på, men den største udvikling, når vi ser 5 og 10 år frem vil sikkert ligge på det trådløse område, hvor man vil øge kapaciteten dramatisk," slutter Steen Krogh Nielsen.

Hvad tror du bliver fremtidens højhastighedsinternetforbindelse?