Er din by moden til at blive en ”Smart City”?

Svaret er formodentlig ja. I mange danske kommuner er ”Smart City” et emne, man interesserer sig for. Taler om. Og arbejder med på tegnebrættet. Men hvordan er det konkret, danske byer kan få glæde af at samle byen i ét, stort, trådløst, forbundet netværk – en såkaldt ”Smart City”?
Anika Lüdeke Dueholm

Anika Dueholm

15. maj 2014

Du kender dem fra lufthavne. Informationstavler, som fortæller, hvor mange minutters ventetid, der er ved security. Men som de fleste andre har du sikkert ikke tænkt over, hvad lufthavnen baserer de præcise oplysninger på. Svaret er smartphones. Såkaldte ”Access Points” registrerer (anonymt), hvordan smartphones bevæger sig rundt i lufthavnen. Blandt andet, hvornår de bevæger sig ind i security-området og hvornår, de er ude igen. ”Det lille eksempel fra lufthavne kan skaleres op til at binde en by sammen digitalt. Via hardwareadresser, sim-kort, gps´er mv. kan man følge alt og alle” fortæller Jacob Top Møller, der er Business Architect hos TDCs datterselskab NetDesign.

Sådan fungerer en Smart City
En by er ét, stort og pulserende flow af mennesker, biler, cykler og fodgængere. Af erhverv og institutioner. Af infrastruktur, der organiserer samspillet. Nu er det teknologisk muligt at effektivisere dette samspil ved at samle realtidsdata digitalt og efterfølgende systematisere, analysere og fortolke, så dataene bliver konverteret til værdi.

Jacob Top Møller

Et bynetværk med effektivt internet og digitale services giver værdi til både borgere, virksomheder og turister. Derfor er en Smart City med at til at tiltrække alle tre kategorier.

”Idéen med Smart Cities er, at man forbinder byen i et bynetværk. Med et trådløst netværk, og sensorer til at sanse alt og alle i bevægelse, kan alt inden for den digitale bymur tale sammen. Parkens plæner fortæller, hvornår de skal slås og/eller vandes. Skraldespande fortæller, hvornår de skal tømmes. Parkeringspladser fortæller, om de er ledige. El- og vandmålere indberetter automatisk forbrug. Vandhaner måler vandets kvalitet. Alle energienheder i byen rapporterer konstant om deres forbrug, så distributionen kan balanceres og integrere mest mulig vedvarende energi. Trafikmålinger optimerer grundlaget for by- og trafikplanlægning, reduktion af CO2-udledning – og giver realtidsanbefalinger om hurtigste og mest miljørigtige vej fra A til B. Min forventning er, at værdigenereringen ved Smart Cities vil overraske alle inklusive mig selv” understreger Jacob Top Møller.

Ny borgerservice: "Find my Whatever"

De fleste kender app'en "Find my Phone". I en Smart City kan kommunen tilbyde borgere og virksomheder at følge hvad som helst, der repræsenterer en økonomisk, praktisk, helbredsmæssig eller følelsesmæssig værdi for borgerne.

 • Børnefamilien kan finde barnevognen og cyklen, der blev stjålet.

 • Supermarkedet kan finde indkøbsvognen, der blev stjålet.

 • Diabetespatienten kan finde det tabte insulin-kit.

 • Byggematerialer, anlægsudstyr og værktøj kan findes igen, hvis byggepladsen har haft uindbudte gæster.

 • Skoler og fritidshjem kan registrere, hvis it-udstyr og legetøj er ved at forlade institutionen.

 • At ståjlne ting sladrer om, hvor de er, har en præventiv effekt og er med til at skabe tryghed, som giver borgerne livskvalitet.
Bonuseffekt: Byen får en ny handelsvare
”Er der en sensor, er der et forretningsområde, og fx bliver byens trådløse netværk også en handelsvare. Teleselskaber vil være interesserede i at købe netkapacitet, fordi de har behov for at transportere store datamængder alle steder, hvor mennesker er samlet. Og virksomheder vil fx være interesserede i trafiktal, både når de køber trafikreklamepladser, og når de skal placere og indrette butikker i forhold til potentielle kunders færden” pointerer Jacob Top Møller.
Sådan kommer din by i gang
Al begyndelse er som bekendt svær. Det første skridt er tit det sværeste, men til gengæld er potentialet stort. Her er en 5-trins-guide med opskriften til, hvordan byen kommer i gang:

 1. Først skal I definere, hvilke elementer (ting og mennesker) i byen, der skal kunne kommunikere sammen.
 2. Herefter skal I implementere sensorer i de elementer, I har defineret i punkt 1. Alt udstyr med ip-adresse, sim-kort og gps kan følges fx via en app, og på alt andet kan I montere nogle særlige klistermærker med indbygget sensor.
 3. Saml data - jo flere des bedre.
 4. Sørg for, at byen har et trådløst netværk med stor kapacitet, for det er hele grundlaget for kommunikationen i en Smart City.
 5. Udvikl metoder til bearbejdning og brug af data.